Силвия Матерн е първата цивилна българка в НАТО. Работи там

...
Силвия Матерн е първата цивилна българка в НАТО. Работи там
Коментари Харесай

На мъжка територия: За предизвикателството да бъдеш първата цивилна българка в НАТО

Силвия Матерн е първата цивилна българка в НАТО. Работи там 10 години – в територия, непокътната за мъже. Защото това е най-мощната военна организация, в която членуват страните с най-силни армии в света.

Тя описа, че пътят до НАТО е бил дълъг и сложен – лишило ѝ е две години.

„ Кандидатствах там над 20 пъти, надлежно 19 бях отхвърлена. Всеки път подобрявах нещо в кандидатурата си, допълвах автобиографията си. През 2006 година започнах да работя там в Центъра за програмиране към НАТО, който се намира в Белгия. Там работех като уеб-разработчик, графичен дизайнер и изпълнявах функционалности по корпоративен имидж. В следствие, през 2010 година аплайвах за по-висока позиция и завоювах място за софтуерен инженер. Преместих се в Агенцията по връзка и информация”, показа Силвия.

Силвия описа, че в НАТО военните и цивилните работят в цялостна симбиоза и взаимно се допълват, с цел да се извърши съответната задача.

„ За интервала от 10 години, най-странното, което ми се случи беше оценката ми за необикновен принос към НАТО. Дадоха ми орден. Аз си мислех, че просто си правя работата, оказа се, че си я правя повече от добре. Сега си давам сметка, че това е доста добър метод за мотивация на персонала”, сподели ИТ експертът.

Тя показа, че едно от най-вълнуващите ѝ прекарвания в Алианса е обучение за цивилни, при което е имало лекции за първа помощ и по какъв начин се употребява съоръжение за химическа офанзива.

„ Бяхме оборудвани с 20-килограмови раници, бронежилетки, с това съоръжение, ние прекарахме часове наред на открито, сложени в разнообразни обстановки за оцеляване. Там се научих, че силата на НАТО се крие в разнообразието от народи и по какъв начин да използваме разликите си, с цел да реализираме общата цел”, сподели Силвия.

Силвия избира да се върне в България поради децата си. Иска да израснат в родината и да се допрян до българските обичаи и природа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР