Силвио Берлускони Десноцентристкият блок на Силвио Берлускони води убедително по

...
Силвио Берлускони Десноцентристкият блок на Силвио Берлускони води убедително по
Коментари Харесай

Проучванията показват, че изборите в Италия е възможен политически блокаж


Силвио Берлускони

Десноцентристкият блок на Силвио Берлускони води безапелационно по поддръжка преди парламентарните избори в Италия на 4 март, само че е малко евентуално да завоюва цялостно болшинство. Това сочат няколко от заключителните социологически проучвания преди изборите. Наред с това има признаци за вероятен политически блокаж, съобщи Ройтерс.

Според изборните правила в Италия в последните две седмици преди изборите е неразрешено да се разгласяват социологически проучвания. В към 50 изследвания, оповестени от декември, не се вижда никакво изменение в настройките на гласоподавателите, въпреки и над една трета от тях да не престават да се двоумят за кого да гласоподават.

" Все още има милиони колебаещи се гласоподаватели, а и са вероятни непредвидени събития, само че изборната математика и трендовете измежду гласоподавателите демонстрират, че най-вероятно тези избори ще доведат до блокаж ", написа Роберто Д'Алимонте, учител по политология, в публикация за вестник " Соле вентикуатро оре ".

Ако нито една партия или коалиция не реализира безапелационна победа идващия месец, президентът Серджо Матарела може да потърси вид с назначение на технократско държавно управление, да опита да сътвори коалиция сред главните лево-и десноцентристки обединения или да свика нови избори.

С оглед на въведената предходната година, само че към момента неизпитана изборна система съгласно някои оценки за работещо болшинство ще са нужни най-малко 40 % от гласовете. От извънредно значимо значение може да се окаже обаче представянето на обособени претенденти при мажоритарния избор в някои привидно периферни изборни региони - което оставя отворена вратата за вероятен неочакван успех на блока на Берлускони.

Извънсистемната групировка Движение " 5 звезди " е най-популярната партия, в случай че политическите сили се правят оценка поотделно, а не в обединения. И съгласно четирите изследвания от през днешния ден то има поддръжка от малко под 30 %. Това обаче го оставя без късмет да сформира независимо държавно управление.

Коалицията на консерваторите, състояща се от партията на Берлускони " Напред, Италия " и крайнодесните й сътрудници от Северна лига и " Италиански братя " доближават към 35 %.

Близо до Движение " 5 звезди " с към 28 % са левоцентристите на другия някогашен министър председател Матео Ренци, водач на Демократическата партия, която загуби гласоподаватели след отцепването предходната година на едно от крилата й в обособена политическа групировка.

В навечерието на изборите водачите на водещите партии изключиха разновидността за коалиция, сходна на тази, която сега се сформира в Германия - съзнавайки, че отварянето на вратата за такава опция на този стадий може да отблъсне техните твърди ядра.

Вместо това някои политици, в това число Берлускони, оферират настоящето държавно управление на премиера от Директива за птиците Паоло Джентилони краткотрайно да продължи да ръководи Италия, до момента в който се произведат нови избори, в случай че на сегашните избори няма безапелационен победител.

Според изследване на " Ипсос " за вестник " Кориере каузи сера " Джентилони е най-популярният от всички политически водачи в Италия с утвърждение от 47 %.

Следват Ема Бонино, чиято дребна проевропейска групировка ще се яви дружно с Директива за птиците. След нея е водачът на Движение " Пет звезди " Луиджи Ди Майо, а след това са водачите на десноцентристкия лагер - Матео Салвини от СЛ, Берлускони и Джорджа Мелони от ИБ, които са съвсем с подравнен рейтинг.

Накрая са Ренци и Пиетро Грасо, водачът на отделилата се от Директива за птиците секта " Свободни и равни ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР