Силното лято за имотния пазар в София преля в активна

...
Силното лято за имотния пазар в София преля в активна
Коментари Харесай

По 63 имота на ден се продават в София, средната цена е 93 000 евро

Силното лято за имотния пазар в София преля в дейна есен. Нарасналото търсене последователно докара до увеличено предложение от страна на строителните бизнесмени, като най-силен резултат от нарасналото предложение на ново строителство се усети през миналото 3-то тримесечие. Това напълно естествено докара до балансиране на пазара в София на равновесна цена към 1 000 евро/кв.м. и закъснение на темпа на повишаване на цените, каквито бяха и нашите упования за развиване на пазара през тази година, проучва пазара водеща организация от сектора.

Данните сочат, че през третото тримесечие междинната цена на парцелите резервира достигнатите през предходното тримесечие равнища и остава без изменение.

Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за сделки на парцели, със устойчиво търсене и разполагаем избор от ново строителство, както и от ден на ден качествени и съответно оценени парцели на второстепенен пазар.

През третото тримесечие на годината нарастване на цените по отношение на 3-то тримесечие на 2016 година е 14%, а междинната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро.

Наскоро оповестените данни на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие сочат, че в София са вписани 6 300 имотни продажби при 6 073 за същия интервал на предходната година, което е растеж от 3.75% на годишна база. За деветмесечието повишаването на размерите продажби на парцели в София е към 4%, като отвън статистиката остават покупко-продажбите с жилища в развой на строителство, които ще бъдат вписани на по-късен стадий.

Новото строителство продължава да съставлява 60% от продажбите в София. През последните няколко месеца предлагането се усили и към този момент съумява да отговори на повишеното търсене. Това докара до усмиряване на темпа на повишаване на цените и балансира жилищния пазар в София.

Половината от закупените жилища са двустайни жилища, 35% са тристайни, 4-стайните са към 5%, както и едностайните. Средната повърхност на закупените жилища е 84 кв.м. – с към 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.

Двустайните жилища са най-търсени и първи се изчерпват в новите здания. Това се дължи на по-достъпните им крайни покупни цени и на това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване чартърен. Наблюдава се и наклонност на повишаване на покупките на тристайни жилища, които се купуват най-вече за лично прилагане.

Най-често се купуват жилища на 2-ри до 6-ти етаж. Продължава да се следи релативно огромен дял на жилища и на ниските етажи - закупените жилища на сутерен и първи етаж са към 17% от всички закупени жилища, като това се дължи на по-голямата наличност на такива парцели в новите здания от една страна и на това, че постоянно този вид жилища при новото строителство вървят със личен двор и това ги прави привлекателни за фамилиите с деца, изключително когато са в затворени комплекси. Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едвам към 10% от всички закупени.

Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) и едвам 5% от закупените жилища са с включено довеждане докрай „ до ключ “. Едва 25% от продадените жилища са изцяло обзаведени, което се изяснява и с обстоятелството, че най-продавани са жилищата ново строителство, а тези на второстепенен пазар са под 50% от общия размер осъществени продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на Топлоелектрическа централа.

Средният престой на парцелите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - приблизително 0.7%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР