Силно земетресение удари един от островите на Филипините, съобщиха от

Силно земетресение удари един от островите на Филипините, съобщиха от ...

Земетресение от 5,7 удари Филипините


Силно земетресение удари един от островите на Филипините, съобщиха от Американската служба за геоложки проучвания /USGS/ и местните власти.

Дълбокото земетресение с магнитуд 5,7 разтърси провинция Батангас на остров Лузон в 1:12 ч. местно време, като жителите на близката столица Манила бяха събудени от силното разклащане на жилищата им, предаде АФП

Земетресението е регистрирано на дълбочина 98 километра, съобщи USGS. Местната сеизмологична агенция предупреди за възможни щети от вторични трусове.

Дълбоките трусове причиняват по-малко щети от плитките трусове.

Властите в близост до епицентъра заявиха, че не са получили никакви съобщения за щети или жертви на земетресението.

„Беше наистина силно“, казва Хосе Клайд Яйонг, офицер от службата по бедствията в град Тагайтай в съседната провинция Кавите.

"Досега няма неприятни инциденти, свързани със земетресението", заяви Яйонг.

Леонардо Тристан, офицер по бедствия в град Лоок на западния остров Миндоро, заяви, че силата на земетресението е принудила някои жители да избягат панически навън.

Филипините редовно са разтърсвани от земетресения поради местоположението си на тихоокеанския „Огнен пръстен“ - дъга с интензивна сеизмична активност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия през тихоокеанския басейн.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg