Силно земетресение с магнитуд между 7,6 и 7,9 по Рихтер

...
Силно земетресение с магнитуд между 7,6 и 7,9 по Рихтер
Коментари Харесай

Десетки жертви и срутени сгради след мощен трус от близо 8 по Рихтер в Турция

Силно земетресение с магнитуд сред 7,6 и 7,9 по Рихтер аргументи гибелта на повече от 50 души в Южна Турция в ранните утринни часове на понеделник, срутвайки десетки здания и предизвиквайки търсене на оживели под отломки по заснежените улици, като то беше усетено и в Кипър, Ливан и Сирия, оповестява международните организации.

Турските управляващи дефинираха първичния брой на починалите на 53, само че предизвестиха, броят на жертвите евентуално ще се повиши доста, защото земетресението е хванало множеството хора, до момента в който към момента спят вкъщи си, съобщи Франс прес.

Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше регистриран в 04.17 часа локално време.
Той беше последван от поредност мощни вторични труса с магнитут над 6,0 по скалата на Рихтер.
Турските управляващи активизираха избавителни екипи.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че се приготвят товарни самолети за изпращане на съоръжение и филантропични доставки за град Кахраманмараш, като в същото време оповестиха „ Извънредно състояние от равнище 4 “, която изисква интернационална помощ.

Ранните изказвания на публични турски лица демонстрират, че броят на починалите е минимум 23 в турската провинция Малатия, 17 в Шанлиурфа, 6 в Диарбекир и още 5 в Османие, показва Ройтерс. На юг от другата страна на границата в Сирия държавните медии оповестиха, че са били убити 42-ма души.



Първият мощен труд е траял към минута, заяви за Ройтерс свидетел в Диарбекир, на 350 км на изток, където чиновник по сигурността уточни, че са се срутили минимум 17 здания.

Телевизионните турски оператори TRT и Haberturk демонстрират фрагменти на хора, които разравят останките на постройката, местят носилки и търсят оживели в Кахраманмараш, където беше епицентъра на доста мощното земетресение.

 

Турските малките екрани демонстрират шокирани хора да стоят в снега по пижами и да гледат по какъв начин спасителите копаят из отломките на развалените домове.
Германският проучвателен център за геонауки (GFZ) заяви, че земетресението е станало на дълбочина 10 км, до момента в който службата за мониторинг EMSC съобщи, че прави оценка риска от цунами.
Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS) пък заяви за поредност от нови земетресения след първичния трус, който, съгласно института, е бил с магнитуд от 7,8.
Турският център за незабавни случаи AFAD пък дефинира магнитуда на първия трус на 7,4 по Рихтер.
Турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) дефинира силата на земетресението на 7,4 по Рихтер покрай Кахраманмараш и по-големия град Газиантеп, покрай границата със Сирия.

„ Изпращам най-хубави пожелания на всички наши жители, които бяха наранени от земетресението “, написа в Туитър турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
„ Надяваме се, че дружно ще преодолеем това злополучие допустимо най-скоро и с минимум вреди “.
Наци Горур, специалист по земетресенията към Турската академия на науките, прикани локалните управляващи неотложно да ревизират язовирите в района за пукнатини, с цел да предотвратят евентуално пагубни наводнения.

Сирийските държавни медии пък оповестиха, че огромен брой здания са се срутили в провинция Алепо, до момента в който източник от гражданската работа на Хама сподели, че няколко здания са се срутили там.
Хората в Дамаск и в ливанските градове Бейрут и Триполи избягаха на улиците, с цел да се измъкнат от постройките си при положение, че се срутят, споделиха очевидци.
Сирийската държавна телевизия заяви, че постройка покрай Латакия, на западния бряг на Сирия, се е срутила.
Проправителствените медии оповестиха, че няколко здания са се срутили отчасти в Хама, централна Сирия, като гражданска отбрана и пожарникари работят, с цел да извадят оживелите от руините.
Раед Ахмед, който оглавява Националния център за трусове в Сирия, сподели пред проправителственото радио, че това е „ в исторически проект най-голямото земетресение, записано в историята на центъра “.

Трусове бяха усетени и в турската столица Анкара, на 460 км северозападно от епицентъра, и в Кипър, където полицията заяви, че няма вреди.

 

Турция е в една от най-активните земетръсни зони в света

Турският район Дюздже претърпя земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер през 1999 година – най-лошото, удряло Турция от десетилетия.
Това земетресение умъртви повече от 17 000 души, в това число към 1000 в Истанбул.
Експерти от дълго време предизвестяват, че огромно земетресение може да опустоши Истанбул, което разреши необятно публикувано строителство без защитни ограничения.

Земетресение с магнитуд 6,8 удари Елазиг през януари 2020 година, убивайки повече от 40 души.

И през октомври същата година земетресение с магнитуд 7,0 удари егейското крайбрежие на Турция, убивайки 114 души и ранявайки повече от 1000.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР