Силно земетресение с магнитуд между 7,4 и 7,9 по Рихтер

...
Силно земетресение с магнитуд между 7,4 и 7,9 по Рихтер
Коментари Харесай

Мощно земетресение отне живота на стотици хора в Турция и Сирия

Силно земетресение с магнитуд сред 7,4 и 7,9 по Рихтер аргументи гибелта на повече от 75 души в Южна Турция и на над 240 в Сирия в ранните утринни часове на понеделник, срутвайки десетки здания и предизвиквайки търсене на оживели под отломки по заснежените улици, като то беше усетено и в Кипър и Ливан, оповестява международните организации.

Турските управляващи дефинираха към този момент броя на починалите на 76, само че предизвестиха, броят на жертвите евентуално ще се повиши доста, защото земетресението е хванало множеството хора, до момента в който към момента спят вкъщи си, съобщи Франс прес.
Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше регистриран в 04.17 часа локално време. Той беше последван от поредност мощни вторични труса с магнитут над 6,0 по скалата на Рихтер.

Турските управляващи активизираха избавителни екипи. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че се приготвят товарни самолети за изпращане на съоръжение и филантропични доставки за град Кахраманмараш, като в същото време оповестиха " Извънредно състояние от равнище 4 ", която изисква интернационална помощ.

Ранните изказвания на публични турски лица демонстрират, че броят на починалите е минимум 23 в турската провинция Малатия, 17 в Шанлиурфа, 6 в Диарбекир и още 5 в Османие, показва Ройтерс. На юг от другата страна на границата в Сирия държавните медии оповестиха, че са били убити 42-ма души.

На фотографията: Турски чиновници на незабавна помощ и други лица се пробват да оказват помощ на потърпевшите на мястото на срутена постройка след земетресение в Диарбекир, Турция, на 6 февруари. (Refik Tekin/EPA-EFE/Shutterstock)
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР