Силно земетресение с магнитуд 6,6 разлюля централната китайска провинция Съчуан

...
Силно земетресение с магнитуд 6,6 разлюля централната китайска провинция Съчуан
Коментари Харесай

Мощно земетресение 6,6 по Рихтер удари Китай

Силно земетресение с магнитуд 6,6 разклати централната китайска провинция Съчуан в 12;52 часа локално време (7:52 часа българско време). Епицентърът е на 40 километра югоизточно от град Кандин и на 79 километра запад-северозападно от град Яан с население от над 600 хиляди души, като и на 180 километра югозападно от столицата на провинцията - град Ченду. Дълбочината на труса по първични оценки е към 10 километра, демонстрира информация на страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Минути по-късно е последвало второ земетресение в същия регион с магнитуд 4,2.

Трусът е бил усетен в Централен Китай. Засега не се оповестява за потърпевши хора и нанесени материални вреди.

Земетресенията са чести в югозападната провинция Съчуан, изключително в нейните планини на запад, тектонично дейна зона по продължение на източната граница на Цинхайско-тибетското плато.

В Лудин земетресението е било толкоз мощно, че за някои хора е било мъчно да останат прави, до момента в който по някои къщи се появиха пукнатини, съгласно държавната медия China News Service.

Общо 39 000 души живеят в радиус от 20 км от епицентъра и 1,55 милиона в радиус от 100 км, съгласно държавната телевизия.

Земетресението беше най-голямото в Съчуан от април 2013 година, когато земетресение с магнитуд 7,0 удари град Яан, убивайки повече от 100 души и ранявайки хиляди.

" Чухме звука на алармата през високоговорителите 20 или 30 секунди преди земетресението ", сподели гражданин на Чънду на име Ян.

Високоговорители, обявяващи трвога за трусове, са конфигурирани в общности, детски градини и начални учебни заведения, сподели Ян.

Най-мощното записано земетресение в Съчуан беше през май 2008 година, когато земетресение с магнитуд 8,0 с център Уенчуан лиши живота на съвсем 70 000 души и аргументи огромни вреди.

Земетресението от понеделник е усетено чак до Чанша в провинция Хунан и Сиан в провинция Шанси на стотици километри, съгласно изявления в обществените медии.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР