Силно заразният вариант Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма

...
Силно заразният вариант Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма
Коментари Харесай

Учените са нащрек заради „братовчеда“ на Омикрон

Силно заразният вид Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма е известна като BA.1, понастоящем е причина за съвсем всички коронавирусни инфекции в международен мащаб, макар че трагичните скокове в случаите на COVID-19 към този момент са достигнали своя пик в някои страни, съобщи Ройтерс.

Учените в този момент следят растежа на случаите, породени от непосредствен " братовчед " на Омикрон , прочут като BA.2, който стартира да изпреварва BA.1 в елементи от Европа и Азия.

Какво знаем за новия " стелт " подвариант?

В международен мащаб BA.1 съставлява 98,8 % от секвенираните случаи, подадени в обществената база данни за следене на вируси GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) към 25 януари. Няколко страни обаче регистрират към този момент нарастване на случаите на болест с подварианта, прочут като BA.2, съгласно Световната здравна организация (СЗО).

В допълнение към BA.1 и BA.2 СЗО изброява още два подварианта " под шапката " на Омикрон: BA.1.1.529 и BA.3. Всички те са тясно свързани генетично, само че се характеризират с разновидности, които могат да трансформират държанието им.

Тревър Бедфорд , експерт по компютърна вирусология в Центъра за проучване на рака " Фред Хъчинсън ", който следи еволюцията на SARS-CoV-2, написа в Туитър в петък, че BA.2 съставлява почти 82 % от случаите в Дания, 9 % в Обединеното кралство и 8 % в Съединени американски щати , въз основа на разбора си на данни от GISAID и броя на случаите от плана Our World in Data на Оксфордския университет.

Вариантът BA.1 на Омикрон е малко по-лесен за следене спрямо предходните. Причината е, че при BA.1 липсва един от трите целеви гена, употребявани в общ PCR тест. По подразбиране се приема, че случаите, при които се следи този модел, са породени от BA.1.
BA.2, прочут и като " стелт " подвариант, няма същия изчезнал целеви ген. Вместо това учените го следят по същия метод, по който са работили по отношение на предходни разновидности, в това число Делта - като наблюдават броя на вирусните геноми, подадени към обществени бази данни като GISAID.

Както и при другите разновидности, инфекцията с BA.2 може да се открие посредством домашни проби за ковид, макар че те не могат да посочат кой вид е виновен, изясняват специалистите.

Някои ранни известия сочат, че BA.2 може да е даже по-заразен от извънредно заразния BA.1, само че към този момент няма доказателства, че е по-вероятно да избегне отбраната, обезпечена от имунизациите.

На базата на предварителни данни датските здравни служби считат, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, макар че евентуално не предизвиква по-тежко заболяване.

Изключително значим остава въпросът дали хората, които са били инфектирани по време на вълната от BA.1, ще бъдат предпазени от BA.2, означават специалистите от Съединени американски щати.

Добрата вест е, че имунизациите и бустерните дози към момента " защищават хората от банкет в болница и гибел " , допълват американските експерти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР