Силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още

...
Силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още
Коментари Харесай

Мутациите на коронавируса се смесиха, става особено заразен за младите хора

Силно заразният английски вариант на ковид се смеси с още по-опасния южноафрикански вид. Първите изследвания сочат, че тези разновидности вършат вируса изключително инфектиран за младежите, показва Дойче веле.

Едно зло в никакъв случай не идва самó: във Англия записаха първите случаи на инфектирани с рисковия английски вариант на ковид, който обаче включва и нова генетична трансформация на южноафриканския вариант.

Новината буди сериозна паника, защото възможната композиция сред два рискови варианта не вещае нищо положително. Още повече, че и без "добавки " английският вариант, който се води под обозначението В.1.1.7, е считан за доста по-заразен - съгласно специалистите този вид на ковид се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите до момента. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен даже от английския, тъй като включва една спомагателна разновидност, известна като Е484К. Същата тази разновидност учените откриха и в двата нови бразилски варианта.

Коронавирусът се развива с цялостна мощ

Първите изследвания сочат, че тези разновидности вършат вируса изключително инфектиран за младежи под 20-годишна възраст. А разновидността Е484К отслабва силата на антителата, които човешкият организъм основава в следствие от ваксина или прекаран COVID-19. Това значи освен, че наличните ваксини няма да бъдат толкоз ефикасни, колкото се чака, само че и че след прекаран COVID-19 оздравелите биха могли още веднъж да се заразят с ковид. От Бразилия към този момент оповестяват за обособени случаи на такава повторна болест.

Според данни на английското профилирано звено New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nertvag), при 200 000 изследвани проби на вируса са били установени 11 от тези мутационни комбинации. Тоест, явлението явно не е единствено особеност. А това по никакъв начин не е добре, предизвестява американският епидемиолог Ерик Фигл-Динг от Федерацията на американските учени. Вирусологът Джулиан Танг от университета в Лестър също твърди, че новопоявилите се случаи будят сериозна паника. Пред Би Би Си той съобщи, че разпространението на тези разновидности може да сътвори нещо като "топилен котел ", където да се смесят най-различни разновидности. Затова сега е изключително значимо хората да съблюдават локдауна и разпоредбите, с цел да може вирусите да бъдат сложени под капак, споделя той. В противоположен случай коронавирусът ще продължи освен да се популяризира, само че и да се развива.

Ако разновидностите пуснат корени

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, преодоляването на пандемията ще стане доста по-трудно. В случай че от ден на ден хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще бъдат претрупани и може да колабират.

В момента учените под пара ревизират до каква степен наличните ваксини оказват помощ против разновидностите и мутационните комбинации. От BionTech/Pfizer към този момент оповестиха, че тяхната ваксина противодейства ефикасно и на новите варианти от Англия и Южна Африка. Независимо от това производителите на другите ваксини работят на цялостни обороти по основаването на нови версии, които сполучливо да нападат новите варианти и модификации. Ясно е обаче, че развойната активност, тестванията, узаконяването и производството на тези актуализирани ваксини ще отнеме в допълнение време.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР