Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през

...
Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през
Коментари Харесай

Ирландско рамо за еврозоната

„ Силно имам вяра, че България ще се причисли към еврозоната през 2025 година Въпросът е по кое време, а не дали страната ви ще вкара евровалутата. “

Това съобщи ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю по време на конференция след срещата си с премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев.

Паскал Донахю оцени високо напъните на страната ни по пътя й към еврозоната и поздрави държавното управление за устрема му за понижаване на инфлацията.

„ Следващият стадий на икономическото пътешестване на България е да се причисли към еврозоната. Еврото предлага чудесни благоприятни условия за разцвет и сигурност “, безапелационен беше Донахю.

Той обърна внимание на изгодите, които България ще има след въвеждането на еврото и уточни, че виталният стандарт и приходите ще бъдат по-добри, а вероятностите за развиване – по-положителни.

„ Убеден съм, че с участието на България в еврозоната страната ви ще има повече благоприятни условия, по-добри работни места и по-голям напредък и непоклатимост на стопанската система “, добави Паскал Донахю.

Премиерът Николай Денков съобщи, че през последните месеци с Донахю интензивно се водят договаряния за това по какъв начин се движи България във връзка с приемането й в еврозоната, а по време на срещата са коментирали и сполучливия опит на Ирландия като икономическо развиване след въвеждането на еврото.

„ Ирландия е забележителна страна в това отношение. Тя потегля от доста ниски равнища – най-бедната за времето си в Европейски Съюз, като в доста къси периоди, с помощта на вярна политика – привличане на вложения и потребление на опциите, които дава еврото, сега е една от най-развитите страни в Европейски Съюз, уточни акад. Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел акцентира, че разширението на еврозоната ще даде един позитивен сигнал на източноевропейските страни, и то във времена на геополитически провокации.

„ Убедени сме в позитивните страни на присъединението на България към еврозоната и за стабилността на банковата система, и за жителите, и за бизнеса “, съобщи Габриел.

Министърът на финансите Асен Василев посочи стабилността на стопанската система ни сега заради обстоятелството, че имаме валутен ръб, който е обвързван с еврото.

„ Последните 27 години българската стопанска система се развива устойчиво, имаме напредък, нямаме финансови рецесии и всичко това се дължи на обстоятелството, че ние сме свързани с една устойчива международна валута. Много по-добре ще бъде и когато ние участваме във вземането на решения за тази международна валута, това ще бъде от изгода и за българския бизнес, и за българските жители, и за България като цяло “, добави още министър Василев.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР