Силно препоръчително е носенето на маски на места, в които

...
Силно препоръчително е носенето на маски на места, в които
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Очаква се леко затягане на ковид мерките от понеделник

Силно целесъобразно е носенето на маски тук-там, в които има скупчване на хора. Проветряване и персонална хигиена са задоволително ефикасни ограничения за летния интервал. Това съобщи на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Припомняме, че растежът на случаи на новия вид на Омикрон наложи медицинският съвет да одобри новия народен проект, в който са написани вероятните ограничения. Те може да проработят още от понеделник.

При 5-6 области, които са влезнали в първия стадий, включително и Пловдив, ограниченията са напълно обикновени и леки - носене на маски наложително единствено на избрани места - лечебни заведения, обществени домове, места, на които се събират повече хора, където има заболели хора, пристигнали да търсят помощ или диагностика.

" Ако се одобри проектът, съм в положение до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на опазването на здравето и да го изпратим до всички институции. На този стадий маските в градския превоз и магазините са целесъобразни за най-засегнатите области ", съобщи Кунчев.

Ръстът на инфектирани и боледуващи пораства, само че броя на хора, които имат потребност от болнична помощ, е дребен, добави доцент Кунчев.

Работи се по опцията персоналните лекари да могат да издават посоки за антигенни проби.

„ Личният доктор би трябвало да може да прави бърза, точна и надеждна диагностика. Всяко пренасочване на пациент от експерт на експерт, от ДКЦ на ДКЦ е ненужно разкарване по кабинети и основаване на още контакти “, разяснява доцентът.

Експертите споделят, че бързо ще стигнем до пик на болестта и постепенно ще слизаме от него. Някакви спомагателни ограничения на този стадий няма. Картата на коронавирус, която здравното министерство употребява, с цел да реши дали да стяга ограниченията, демонстрира, че до пет дни още два района ще влязат в Етап 1 на болестта. В този стадий стартират ограниченията, просветителните институции да вземем за пример би трябвало да тестват един път седмично педагогическия и непедагогически в личен състав, всевъзможни визити в музеи и други институции, екскурзии и зелени учебни заведения се анулират.

За хора над 60 години е целесъобразно да се направи втори бустер, разяснява Кунчев. Той обаче акцентира на това, че е нужно да се прави преценка належащо ли е на база персоналния здравен статус на пациента.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР