Силно ограничени са възможностите на общините да поддържат пътната мрежа.

...
Силно ограничени са възможностите на общините да поддържат пътната мрежа.
Коментари Харесай

Иво Димов: Възможностите на общините да поддържат пътищата са силно ограничени

Силно лимитирани са опциите на общините да поддържат пътната мрежа. Това сподели зам.-председателят на Националното съдружие на общините в България Иво Димов, който е и кмет на Димитровград.

„ Общата дължина на републиканската пътна мрежа и на общинската е съвсем една и съща – към 20 хиляди км. В същото време разноските са в съответствие 1:9. 9 пъти повече средства се акумулират и се изразходват за републиканската мрежа, което води до един дисбаланс. В тази връзка бяха и част от тематиките, които повдигнахме на срещата с премиера “, изясни Димов по.

Общините упорстват част от средствата, които постъпват от новата тол-система, да бъдат целево разпределяни по общините точно за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа, напомни Димов. Той се надява разговорът в тази посока да бъде възобновен. Според него в случай че това не се одобри, има и различен вид:

„ Нека средствата от тол-системата да бъдат изразходвани непосредствено за поддръжка, а другата част, която до момента се отделяше за републиканската пътна мрежа, бъде пренасочена към общините “.

Димов акцентира, че с изключение на четвъртокласната пътна мрежа, общините поддържат и над 57 хиляди км. улична мрежа в градовете и селата.

Държавната дотация за финансови разноски за 2019 година беше увеличена с 15 млн. и сега тя е 179 млн. за всички общини, означи Иво Димов. По думите му обаче тези средства не са задоволителни.

„ В последните години отговорността на кметовете и общините нараства с куп отговорности без финансово покритие “, безапелационен е той. Според него всяка община би трябвало да си направи изчисленията и в случай че желае избрани сектори от пътната инфраструктура да се употребяват без винетки, тя да си поеме поддръжката и разноските за тези сектори. Според него обаче това ще могат да си разрешат не повече от 4-5 общини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР