Силно нарасналите цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото

...
Силно нарасналите цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото
Коментари Харесай

МАЕ: Търсенето на газ в Европа ще отбележи рекорден спад през 2022 г.

Силно повишените цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото гориво в промишления бранш и ограниченията за икономисване на сила ще понижат потреблението на газ в развитите стопански системи на Европа с 10% тази година, като това ще се окаже най-големият спад на европейското газово ползване в историята, уточни Международната организация по енергетика (МАЕ) в своя тримесечен отчет за газовия пазар, оповестен в понеделник.

Прогнозата за спад с 10% в търсенето на природен газ в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Европа отразява упованията за по-високи цени на газа и упоритостта на Европейски Съюз да понижи потреблението на газ с 15% сред август 2022 година и март 2023 година в съпоставяне със междинната стойност за предходните пет години.

" Ако приемем междинни метеорологични условия, търсенето на газ в жилищния и комерсиалния бранш се чака да остане под равнищата от 2021 година “, се споделя още в отчета на МАЕ.

Поради стремглаво високите цени и многото стеснения пазар на синьо гориво се предвижда, че потреблението на природен газ в бранша за произвеждане на електрическа енергия в Европа ще спадне с близо 3% тази година, до момента в който промишленото търсене на газ се чака да се сви с до 20%, предвижда Международната организация по енергетика.

Енергоемките промишлености в Европа, в това число производителите на алуминий, мед и цинк, както и производителите на стомана, към този момент предизвестиха управляващите в Европейски Съюз, че са изправени пред екзистенциална опасност от скока на цените на електрическата енергия и газа.

След упования рекорден спад в търсенето на газ през тази година, Европа е изправена пред още една година на стесняване на потреблението на газ през 2023 година, когато търсенето измежду страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Европа се чака да намалее с нови 4% на фона на високи цени, предвижда още МАЕ. Агенцията също по този начин означи, че " по-нататъшно евентуално спиране на доставките на съветски газ основава спомагателен риск от утежняване на тази вероятност ".

Кейсуке Садамори, шеф на МАЕ за енергийните пазари и сигурност, разяснява последния отчета:

" Перспективите за газовите пазари остават помрачени, не на последно място заради безразсъдното и непредвидимо държание на Русия, която разруши репутацията си на благонадежден снабдител. Но всички признаци сочат, че пазарите ще останат доста напрегнати и през 2023 година “.

Изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол сподели през предходната седмица, че газовият пазар може да бъде още по-затегнат през идната година спрямо към този момент затегнатите пазари на полутечен природен газ (LNG) през 2022 година

Междувременно газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват към 13.30 часа българско време с над 6% към 176 евро за мегаватчас, отправяйки взор към двумесечните ценови дъна към и малко под 170 евро от последната десетдневка на септември.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР