Силно казано енергийната ни система е пред срив. Системата ни

...
Силно казано енергийната ни система е пред срив. Системата ни
Коментари Харесай

Ангелин Цачев, ЕСО: Енергийната ни система не е пред срив, но има сериозни трудности

" Силно казано енергийната ни система е пред срив. Системата ни е в положително положение ". Това съобщи пред БНР Ангелин Цачев – изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор.  
 
" С вложенията, които направихме в развиването на мрежата, ние създадохме опция за една много по-голяма междусистемна съгласуваност, отстранихме огромно количество от тесните места в мрежата, с което дадохме опция от страната ни да се изнасят преди година и половина по 55 хиляди мегаватчаса в денонощие и сега да се внасят сред 10-15 хиляди мегаватчаса на денонощие ", изясни той.
 
Именно Цачев сподели пред парламентарната енергийна комисия, че енергийната ни система е пред срив. По думите му системата ни изпитва съществени компликации, а аргументите за това са две.
 
" В системата навлязоха извънредно доста възобновими мощности и отпадат стандартни централи. Другата причина е, че ние с мудни темпове вършим пазарните промени. Ако пазарните промени се случват с бързи темпове, тези дефекти в пазара до момента щяха да бъдат изчистени, т.е. нямаше да има контролирани цени за небаланса, което щеше да сътвори задоволително положителни сигнали в вложителите и те да основат маневрени мощности, които да оказват помощ на системата в часове на огромни остатъци или недостици в системата. Тези законови и регулаторни дефекти, които към момента не са отстранени, са причина за една нелоялна процедура от голям брой търговски участници ", акцентира той.
 
Ангелин Цачев даде образец от в този момент проверявана обстановка: " Както системата беше с дребен остатък – към 200 мегавата, внезапно в този час ние получихме през пазар в границите на деня, дори се изсипаха в страната ни, едни 400 мегавата електрическа сила, която не се използва в страната, тя е импортирана, закупена от някой търговец, само че не се използва, тя не се продава на някой клиент – тази сила се изсипва и нашият безпланов продан с останалите страни става към този момент 600 мегавата. Ние сме към този момент в сериозна точка за задействане на спешна процедура от останалите и задействането на такава процедура към този момент води до редеспечиране в някои от другите участници, което е голяма глоба за нас ".
 
 Ел. подстанция, електрическа мрежа, ел. систематизиране Ел. подстанция, електрическа мрежа, ел. систематизиране Източник: Zonanews
900 хиляди евро е глобата, която заплатихме през предходната година за породен небаланс в границите на 1 час, акцентира той и изясни: " 900 мегаватчаса електрическа сила излязоха от страната непланирано, а в същия миг 1100 мегавата излязоха от Франция и 2000 мегавата се разхождаха през Европа и те започнаха да въздействат върху европейската периодичност на мрежата, което провокира задействане на спешна обстановка от стана на останалите оператори. 3 страни редеспечираха техни мощности, с цел да могат тези 2000 мегавата да бъдат преодолени и надлежно ние и Франция си заплатихме този гяволък ".
 
Цачев означи, че тези пари ги заплаща българският поданик. По думите му КЕВР е способният орган, който може да извърши следствие, с цел да бъдат открити и глобени нелоялните търговски участници.
 
Според него това може да срине системата ни. " Ако силата е в такива количества, които не могат да излязат отвън страната, честотата в страната ще стартира да се качва до равнища, в които автоматиката ще изключи цялата страна за да не се компрометират останалите уреди, които са присъединени в мрежата ".
 
Решението на това е да се изчистят всички законодателни и регулаторни пропуски, които дават опция за такива нелоялни търговски практики, безапелационен е Цачев. " На този стадий с приемането на тези ремонти в закона и приемането на методиката по този начин, както дадоха обещание и депутатите, и сътрудниците от КЕВР, евентуално до 10 април да бъдат факт и законодателните, и регулаторните промени, аз считам, че това ще ни даде задоволително принадлежности, с които да можем да балансираме системата и да обезвреждаме нелоялните търговски практики, които се случват в страната. Иначе ще имаме съществени проблеми, които евентуално ще бъдат ориентирани в заплащане на съществени наказания от страна на преносния оператор към други страни-членки на Европейски Съюз, които ще би трябвало да ни балансират, само че това балансиране, направено извън, коства доста пари на всеки един от нас ".
 
По думите му ни трябват и гъвкави мощности, които да преодолеят небалансите, само че ние сега ги нямаме. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР