Силният снеговалеж прекъсна електрозахранването в някои части от страната. Обстановката

...
Силният снеговалеж прекъсна електрозахранването в някои части от страната. Обстановката
Коментари Харесай

Десетки населени места без ток заради снеговалежите

Силният снеговалеж прекъсна електрозахранването в някои елементи от страната.

Обстановката остава усложнена. Прекъсвания има най-вече в планински региони. Най-засегнати са елементи от общините Ихтиман, Костенец, Долна баня, Самоков, Кюстендил. Продължава работата на екипите на ЕРМ Запад за възобновяване на електрозахранването, което беше прекратено от изобилните снеговалежи.

В Габровска област още веднъж десетки обитаеми места и градски квартали останаха без ток, поради аварирали електропроводи в резултат на снеговалежа, предава БНР. Републиканските пътища са заснежени, само че проходими.

Снежната завивка в Габрово е под 10 сантиметра, на Шипка новата към този момент надвишава 30. Продължава почистването в града и на общинската пътна мрежа. Влаковете тази заран от Габрово бяха спрени, поради нападали дървета на стоманения път, който към този момент е освободен и се чака следобяд превозът да бъде възобновен.

И при този снеговалеж заваляха сигналите за прекратено електрозахранване, без ток още веднъж са десетки села и квартали в Габрово, в това число хижите и хотелите в планинската околност Узана над града. В остарялата хижа Милена Ботева чака туристическа група.

" На свещи. Ако не пристигна тока до тази вечер, ние имаме печки с дърва, би трябвало да работим. То не съм единствено аз. Ако навали един метър какво ще вършим? ЕНЕРГО-ПРО би трябвало да се заловен в ръце ", разяснява тя.

Хора от вилна зона " Ярема " край София оповестяват, че са без ток от 17 ч. в петък.

20 села и махали в Смолянска област са без ток отчасти или изцяло поради повреди от падналия тежък изобилен сняг.

Кризисният щаб работи от петък вечерта и пренасочва екипи, където е належащо, за по едно и също време премахване на повредите. Очаква се в светлата част на деня да бъде възобновено електрозахранването на множеството наранени клиенти, оповестиха от ЕРМ Запад.

Отстраняването на повредите изисква пешеходни обходи на огромни дистанции в планински терен. Работата е затруднена от снежни преспи, паднали клони и дървета, заледявания и непроходими пътища.

Освен това заради липса на ток не работят оборудванията в част от зимните курорти, оповестиха от Планинската избавителна работа. Спасителите предизвестиха да не се излиза във високите елементи на планината, с изключение на по маркираните пътеки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР