Силните думи на Христо Ботев звучат така истински и общочовешки,

...
Силните думи на Христо Ботев звучат така истински и общочовешки,
Коментари Харесай

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

" Силните думи на Христо Ботев звучат по този начин същински и всемирен, тъй като са подкрепени с каузи. Наш дълг е да предадем Ботевите завещания на бъдните генерации за образец и очакване в моменти на компликация и тествания, с които изобилства и днешният ни ден ". Думите на министъра на културата проф. са част от приветствения адрес, връчен през днешния ден на кмета на Калофер от заместник-министъра на културата доцент доктор Пламен Славов, който взе участие в честванията, в Калофер, оповестяват от Министерството на културата (МК).  

" Вярвам, че в историята ни има редица значими събития, които единствено на пръв взор наподобяват инцидентни. И едно от тях е появяването на Ботев. Знаменателен е фактът, че съгласно летоброенето по нов жанр той идва на този свят на Богоявление, а по остарял жанр - на 25 декември - Рождество Христово. Две дати, събрали копнежите за самостоятелност на генерации българи. Дати, свързани мощно с Вярата в българското Възраждане и избавление! Вяра от мозъка и сърцето, за която Ботев по-късно ще напише " Моята молитва ", се споделя още в приветствения адрес. 

" Ето, че на 6 януари 2023 година още веднъж обръщаме с признателност взор обратно във времето. Извървяваме въображаемо оня рисков път, по който от Козлодуй до Околчица минават Ботевите четници. Пред подвига им с горделивост през днешния ден се прекланя цяла България. Преклонение, което ни сплотява в нация, в народ с вяра и с порив за развиване и достолепие. Робеспиер е споделил, че за отечеството не е направено задоволително, в случай че не е направено всичко. А към този момент над век делото на Ботев и именитият му революционен път разгарят пламък в сърцата на генерации българи и ни припомнят упорито що е дълг и Родина ", написа в приветствения адрес на министъра на културата.

Той напомня, че МК ще връчва премия на името на Христо Ботев - за лирика и журналистика. " Убеден съм, че тази премия ще ни насърчи да следваме Ботевия образец дружно и да помним, че свободата и справедливостта се отвоюват всеки ден от всеки един от нас ", счита проф. Минеков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР