Силни крайбрежни течения в посока север-юг пренасят замърсяването до БалчикХрилете

...
Силни крайбрежни течения в посока север-юг пренасят замърсяването до БалчикХрилете
Коментари Харесай

Учени от БАН, експерти по морско право и капитани на кораби пред “Труд”: Северното ни крайбрежие пред азотен апокалипсис

Силни крайбрежни течения в посока север-юг придвижват замърсяването до Балчик
Хрилете на рибите загниват

Защитената околност “Яйлата” и цялото ни северно крайбрежие са застрашени от азотен апокалипсис, в случай че заседналият до скалистия бряг транспортен съд “Vera Su” не бъде изваден от плитчините и се разцепи от почналото бурно неспокойствие. За това предизвестиха пред “Труд” специалисти и откриватели на Черно море. А експерти по морско право, капитани и пом.-капитани на търговски кораби, както и военни анализатори, бяха безапелационни пред “Труд”, че бездействието на служебното държавно управление в лицето на Министерство на вътрешните работи, военно министерство, Министерство на околната среда и водите и всички структури на транспортно министерство и морската администрация, е основало риск за националната ни сигурност.

Специалисти по екология са потресени от проточилото се цяла седмица безучастие на институциите, тъй като има заплаха от отравянето на миди, риби и всевъзможни морски жители.

“Замърсяването е най-опасно за дънните риби, а в годишния ни мониторинг се сочи съществуването на дребни калкани, което сигурно ще им се отрази зле”, сподели пред “Труд” шефът на Института по океанология при Българска академия на науките доцент доктор Николай Вълчев. Според него азотът работи като невротоксин на рибите. Хрилете им загниват и това може да е съдбовно изключително за младите екземпляри. Пасажните типове като лефера, хамсията, сафрида могат да се спасят от токсичната среда, само че не и дънните организми. Мащабно замърсяване в региона би било пагубно за рапаните и за мидите, които са филтратори на морската среда, добави доцент Вълчев.

“Прогнозите са до 7 октомври вятърът да е североизточен. Ще има мощни крайбрежни течения в посока север-юг и замърсяването може да стигне до Балчик. Затова в регионите на теченията е нужно да се вършат регулярни проби”, уточни още доцент доктор Николай Вълчев. Плаващият под панамски байрак 32-годишен товарен транспортен съд заседна на 20 септември на разсъмване на метри от брега на “Яйлата”. В хамбарите му още има близо 2800 тона урея. Други 200 тона бяха претрупани с плаващ кран на баржа, само че не пакетирани по одобрения от Министерство на околната среда и водите проект, а в насипно положение.

При интервенцията в понеделник през нощта в морето се изсипа известно количество тор, а още преди този момент от екоминистерството оповестиха, че проби от региона край кораба са дали индикации за замърсяване с нитритен азот. В последна сметка служебният екоминистър Асен Личев наложително приключи дейностите по претоварване, а опитите “Vera Su” да бъде изваден от плитчините с влекачи във вторник по обяд се провалиха, защото времето се утежни. Единственото решение е корабът да бъде укрепен с още 4 котви, сподели пристигналият на мястото на случая длъжностен транспортен министър Христо Алексиев.

Североизточният вятър, който подвига талази и може да запрати кораба в скалите, няма да утихне скоро, настояват обезпокоени за поминъка си локални риболовци. И се надяват, че теченията ще разнесат попадналия в морето азотен тор, с цел да не почине уловът им.

Катастрофата е провокирана от несъответстващо държание на дежурния офицер и рулевия, съобщи часове по-късно Румен Николов, началник на Групово дело " Аварийно-спасителна активност " в ИА " Морска администрация ". Добричката районна прокуратура образува инспекция по случая.
https://www.facebook.com/maritime.bg/videos/229294575840187
Прогноза пред “Труд”
Бурно море подвига вълните до 5 метра


Влошаването на времето, което ще продължи чак до понеделник, ще затрудни оптимално интервенцията по изтеглянето на заседналия кораб.

Очаква се утежняване на времето по Северното Черноморие и няма да е уместно за осъществяване на интервенциите, които са нужни за изваждане на кораба от плитчините. За това предизвести пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

“Днес ще има облаци по цяло Черноморие, в четвъртък още веднъж ще вали едва. Ще бъде облачно, вълнението ще се задържи умерено. От четвъртък то към този момент ще се усилва до бурно, като вълните ще доближават до 4-5 метра”, изясни той.

“Вятърът ще е засилен, сред 8 и 10-12 м в секунда от североизток”, добави Янков. По думите му утешение на вълнението ще има чак от понеделник.
Доц. доктор Николай Вълчев, шеф на Института по океанология при Българска академия на науките, пред “Труд”: България е безусловно неподготвена при сходни бедствия


Азотният тор е биогенен детайл, който обезпечава хранителна среда за фитопланктоните, а те са в основата на хранителната верига в морето.

Прекомерното му торене обаче може да провокира плевел разцвет на фитопланктон, който се утаява и гние на дъното, причинявайки гибелта на дънни организми. Сега вероятността това да се случи е относително дребна, защото водата към този момент изстива и има неспокойствие. Но има някои родове фитопланктон, които цъфтят в студена среда. Надявам се екокатастрофата да не се случи, само че стана ясно, че България е безусловно неподготвена да реагира при сходни рискови рецесии.
Адвокат Владимир Владимиров, специалист по морско право, пред “Труд”: Валят заповеди, които са взаимно изключващи се
Как е позволено транспортен съд да се движи в неверен курс, ориентиран към брега?



Изненадан съм, за какво се пропусна толкоз скъпо време, изчаквайки дейностите на притежателя. Няма изясненост кой е каско-застрахователят на този транспортен съд, кой е застрахователят, който покрива рисковете от замърсяване и други сходни изключителни опасности. България, по силата на двустранна конвенция с Турция, би трябвало незабавно да задейства всички вероятни механизми за прекратяване на засядането на кораба в този регион.

Опасявам се, че в случай че този транспортен съд, който е към 3000 тона, се удари в подножието на скалите, той ще размести половината от пластовете на долните скали и от горната страна може да се получи сриване. Логично е да се зададат и въпросите за какво и по какъв начин е позволено този транспортен съд да се движи в продължение на над 2 часа в безусловно неверен, анормален курс, ориентиран към скалите и брега на България. Всеки транспортен съд държи вахта, която е 24 часа, на мостика има дежурен капитан, рулеви моряк, корабът е екипиран със модерни радари, GPS-системи, със система за автоматизирано идентифициране.

За мен е необяснимо по какъв начин на този декор, радарите във военното отделение както в Шабла, по този начин и в Балчик не го засичат, за какво не реагират? Всичко това става в действително време, вижда се, че корабът се движи погрешно и се насочва рисково покрай брега и не трансформира курса. Веднага трябваше да се свържат по спешния канал и да ревизират какво се случва, а в случай че не получат отговор - да се прати хеликоптер.

Само да допуснем, че това е един боен транспортен съд, който е решил да навреди на България и на българските ползи - той влиза във допустимо най-опасните зони на вътрешните води. Българската морска администрация и най-много държавното дружество “Пристанищна инфраструктура”, поддържа една извънредно модерна електронна система за следене на трафика в действително време на всички кораби в българското крайбрежие. Но и по този въпрос се мълчи. Никой не споделя и какво прави този транспортен съд там - каква е тази навигационна неточност?

Ако корабът идва от североизток и е ориентиран на югозапад, той би трябвало да премине под сигналите на два фара - Шабленският и този на Нос Калиакра. Какво прави този транспортен съд в този толкоз прочут с контрабандата си регион? Да не би на брега да са слезли избрана група от хора? Без да жегвам престъпни тематики, само че на този въпрос отговор не се дава, дори тематиката не се визира.

Цялата цялост от условия трябваше да бъде прегледана още в първите 24 часа, вземат се документите на кораба, поставя се български способен морски експерт, който да стои на борда на кораба, с цел да следи какво става - да не се фалшифицира корабния дневник, машинният дневник. Всичко се фотографира и е належащо да е в Добричката прокуратура.

Защо още не виждаме бонови заграждения, които даже да лимитират замърсяването, а такова има към този момент от понеделник? Една след друга валят заповеди, които са взаимно изключващи се. И си задаваме въпроса за националната сигурност. Значи, един транспортен съд умерено може да отиде и да се забие в българското крайбрежие, а в случай че беше Слънчев бряг или Златни пясъци? Пак ли ще кажем, че не сме гледали монитора?

Трябва да се обезпечи държавното взимане по разноските на кораба от освобождението му от засядане, да се обезпечат разноските на компаниите, които са ангажирани, да се обезпечи сигурността на хората, които вземат участие в интервенцията и да бъдат възнаградени. Да се обезопаси морската среда, тъй като товарът е с азот.

Наблюдаваме цялостно безмълвие и незнание, което е неприемливо. Обикновено в такива случаи се прави щаб, който не да проверява, а да координира и оперативно да работи мигновено. Говоря за екстрени дейности, това е спешна помощ в корабоплаването.

“Vera su” е издигнат през 1989 година
Плава под флага на Панама


Според настоящите данни на vesselfinder, корабът “Vera Su” е бил на 18 септември в украйнското пристанище Южний.

“Vera Su” е издигнат през 1989 година Корабът за генерални товари е с съдържимост 3217 тона. Дълъг е 86 м и е необятен 13 м. С IMO номер 8611219.

Плава под флага на Панама, само че е благосъстоятелност на турска компания, която през 2014 година го е преименувала. На 18 септември корабът е отплавал от украинското пристанище Южний към Варна, където е трябвало да разтовари 3000 тона урея. Деветчленният му екипаж не е потърпевш при злополуката.
Кризата в развиване
20 септември

В 1,54 ч сутринта 32-годишният транспортен съд за насипни товари “Vera Su” с 9-членен турски екипаж поема курс към българския бряг. Той пътува от Южна Украйна към Варна с 3000 тона урея на борда. До 4,15 ч плавателният съд не трансформира курса си. Вместо да завие в южна посока, той се движи право към сушата, където засяда в скалите на 4 м от стръмния бряг на народен археологически резерват “Яйлата”, ситуиран на 2 км южно от живописната околност Камен бряг и на 18 км североизточно от Каварна.

22 септември

Направен е водолазен оглед на кораба, който открива голям брой пробойни. Започват договаряния за избавителна интервенция.

23 септември

Временно изпълняващият длъжността капитан на пристанище Варна кап. Валентин Джамбазов дава период на турския корабособственик да направи проект за изваждането на “Vera Su” до 27 септември и да го извади от плитчините до 15 октомври (заповедта бе оповестена от Maritime.bg три дни по-късно).

24 септември

ИА “Морска администрация” и турският корабособственик не реализират съглашение за проекта за интервенцията по разтоварване и изваждане на кораба от скалите. Предложеният вид за изхвърляне на над 1000 т тор в морето е отритнат от Министерство на околната среда и водите.

25 септември

Басейнова дирекция “Черноморски район” взема проби от водата край кораба, самостоятелни водолази сигнализират след оглед, че той се е наклонил и част от товара изтича в морето. От Моряшкия синдикат заявяват, че в тази ситуация има незаконна безнаказаност на институциите, а в обществената мрежа се провежда група с искане за оставката на изпълнителния шеф на “Морска администрация” кап. Живко Петров.

26 септември

Министърът на околната среда и водите Асен Личев приканва ИА “Морска администрация” да поеме организацията на избавителната интервенция, откакто притежателят и застрахователят на кораба не са го сторили досега. И да им показа сметката. Транспортният министър издава такава заповед.

27 септември

Плаващ кран “Антей”, катери и баржи идват в региона. От МТИС оповестяват, че в региона няма замърсяване. Минути по-рано от Министерство на околната среда и водите оповестяват, че има индикации за такова, защото в морето са открити наднормени равнища на нитритен азот.

27-28 септември

По проект би трябвало да бъдат трансферирани към 1000 тона от товара. Операцията стартира късно вечерта. Пакетиращата машина аварира и част от трансферираните 200 тона урея изтичат в морето. Министерство на околната среда и водите приключва акцията, тъй като тя не тече по утвърждения проект.

28 септември

Два влекача вършат несполучлив опит да изтеглят заседналия транспортен съд от плитчините. На мястото идва транспортният министър Христо Алексиев, който подрежда “Vera Su” да бъде укрепен с още 4 котви.
Алексиев сподели, че е употребявал персонални контакти с представители на холандската компания “Салвиш”, взела участие в спасяването на подводницата “Курск”, която да изготви проект за евакуиране на “Vera Su”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР