Силни емоции и остри реплики съпътстваха заседанието на здравната комисия

...
Силни емоции и остри реплики съпътстваха заседанието на здравната комисия
Коментари Харесай

Драматична ситуация в общинската Очна болница във Варна! 17 лекари напускат заради кошмарни условия на труд

Силни страсти и остри реплики съпътстваха съвещанието на здравната комисия към Общински съвет – Варна, на което беше разисквано бъдещето на общинската Специализирана болница по очни заболявания в морския град. В края на съвещанието зам.-управителя ѝ шеф на Катедрата по очни заболявания към Медицински университет – Варна проф. Христина Групчева безусловно през сълзи разгласи, че тъкмо след месец 17 лекари, в това число и тя, към този момент няма да работят в лечебното заведение.

Пред „ Петел “ доктори и доценти прецизираха, че те са подали предупреждение за овакантяване на болничното заведение още преди два месеца и след още един период то изтича. Последният опит да се избегне неуместната обстановка е отворено писмо на проф. Групчева до Общински съвет – Варна, който е принципал на здравното заведение, което има славна история, само че през днешния ден е базата му е под всякаква рецензия.



Във въпросното писмо, което беше тематиката на съвещанието на здравната комисия, се насочва предложение, в случай че общината Варна няма сили да обезпечи обикновено действие на Очна болница, тя може да мине под ръководството на Медицински университет – Варна.



Управителят доктор Руслан Тошев много разпалено отхвърли тази концепция пред общинските съветници, като съобщи, че в действителност точно отнемането на лечебното заведение от общината е задачата на писмото на проф. Групчева. Той също по този начин упрекна някои общински съветници в спор на ползи в решаването на проблемите, тъй като са обвързани с Медицинския университет.

Д-р Тошев от своя страна е показал своя идея за развиването на Очна болница от общо 80 страници. Съветниците признаха, че са я получили безусловно през вчерашния ден и не са се срещнали детайлно с нея. Макар че те се пробваха да успокоят доктор Тошев, че в на този стадий не се разисква дали Очна болница да остане общинска или не, той непосредствено ги упрекна, че те не са взели нужните ограничения като принципал за решение на проблемите.

По думите му, той е изпратил до общината 15 докладни мемоари с искане за осъществяване на ремонта въз основата, която е благосъстоятелност на локалната власт. Реакция обаче на процедура няма.

Един от най-ярките моменти по време на съвещанието беше изявлението на доцент Яна Манолова, която изясни по какъв начин тъкмо стоят нещата за лекарите в Очна болница. „ Когато вали, аз нямам сухи облекла, които да облека, тъй като целия покрив тече. Болницата даже няма регистратура. Ако беше единствено поради заплатите, от дълго време щяхме да сме напуснали всички. Но това е базата на катедрата по очни заболявания и това е единствената причина да останем там “, разяснява тя.



Въпросът за бъдещето на Очна болница занапред ще се взема решение, въпреки че може би към този момент ограниченията на общината ще са закъснели. След трагичния завършек на съвещанието лекарите бяха безапелационни, че ще изоставен лечебното заведение.



Това изправя лекуването на очни заболявания освен във Варна, а в цяла Североизточна България пред голям проблем. Общинската болница в морския град поема незабавните случаи, детското лекуване и несъмнено има обществена функционалност, тъй като има доста пациенти, които не могат да си разрешат цените на частните офталмолози. По калкулации на общински съветници, за решаването на проблемите въз основата на Очна болница са нужни към 3-4 млн. лв., които са по силите на общината. Остава отворен въпроса обаче дали тя е най-хубавия собственик на здравното заведение, откакто то губи лекарите си.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР