Силни думи, камбанен звън за свободна България, военни почести, издигане

...
Силни думи, камбанен звън за свободна България, военни почести, издигане
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Свободата е избор! Свободата е воля! Свободата е и отговорност-наша към децата ни!

 14  12  10  4  2  01  3-1  34  33  30  18  3-5  3-4  3-3  3-2
Силни думи, камбанен звън за свободна България, военни почести, издигане на националния байрак и тържествена стратегия ознаменуваха 140 години от Освобождението в Благоевград. Хиляди поданици и посетители на града станаха част от вълнуващото отбелязване на 3 март. Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов приветства присъстващите на площад „ Македония “ и се обърна към всички българи със мощни думи, припомняйки славни обстоятелства от подвига на героите, дали живота си за Свободата. На сцената той излезе с две от децата на България, ученици към Център за личностно и креативно развиване за децата на Благоевград.

„ Честити 140 години независимост! Свобода не подарена, а платена. Платена с безгранична цена. Свобода, струваща кръвта на тези, които избраха саможертвата пред робството. Свободата, струваща горещите майчини сълзи над синови гробове. Свобода, струваща поробени дъщери, чиито очи, останаха само спомен. Това не е орис! Това е избор! Избор на несломимия български дух, недоволен против игото. Избор, предизвикал и доста тъга, само че избор, който ни прави горди българи, горди европейци. Преди 140 години се ражда тази България, която през днешния ден стои паралелно, наедно с останалите европейски страни. Днес коленичим и свеждаме глава пред всички тези безчет знайни и незнайни герои, завещали ни 3 март, завещали ни свободата. Свобода физическа, политическа и духовна! Коленичим пред българина, който 500 години не спря да се бори- с оръжие, с перо, с религия! Този, който нямаше барут, разчиташе на ръцете си. Този, който нямаше мастило, дълбаеше в камъка, този който нямаше черква, се уповаваше единствено в Бог! Днес коленичим и пред паметта на хилядите съветските воини, финлански и доста други, от доста националности, които поставиха костите си тук, в името на една идея. Свободата е избор! Свободата е воля! Свободата е и отговорност- наша към децата ни! Свободата е и мощ! И през днешния ден отекват заветните думи на Ботев: “Няма власт над оная глава, която е подготвена да се отдели от плещите си в името на свободата и за богатството на цялото родно място. “ Вечна памет на героите! Бог да пази България!, сподели в словото си кметът на Благоевград доктор Камбитов.

Със звън на камбани в двора на църквата „ Въведение Богородично “ започнаха честванията във връзка 140 години от Освобождението на България от турско иго. Отслужена бе панихида за починалите за Свободата и бяха положени цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Почит към националните герои отдадоха кметът на община Благоевград доктор Атанас Камбитов, регионалният шеф Бисер Михайлов, заместник- регионалните шефове, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник- кметовете на Благоевград Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, Иво Николов, депутатите Даниела Савеклиева и Асим Адемов, почетният консул на Република Казахстан в България Митко Солаков,директор Дирекция „ Правно- норматично обслужване и публични поръчки “ Антония Методиева, представители на църквата, на политически партии, културни институции, всички образователни заведения в община Благоевград, жители.

Почитането на националните ни герои продължи в градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев ”, където се състоя обред по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на съветските освободителни войски.

Тържествено шествие потегли по емблематичната улица „ Трети март “, с цел да доближи до площад „ Македония “. То бе предвождано под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски. Паралелно с това, потегли и шествие от Съдебната палата, с възпитаници, предвождано от Детски духов оркестър към Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.

Тържествената стратегия продължи с издигане на националния байрак на Република България от Военно формирование 26 400. Отслужена бе молитва за благополучие от свещеници от благоевградския храм „ Въведение Богородично “. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Гоце Делчев, в символ на благодарност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Димитър, Алекс, Михаела, Антон, Виктор припомниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Те рецитираха едни от най- мощните, патриотични и отличаващи се български стихотворения и мощни думи оттекнаха над площадното пространство. Финалът на честванията във връзка 3 март беше подложен от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „ Пирин “ и Гайдарска групировка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР