Силната буря, която отнесе Северната част на Халкидики, е била

...
Силната буря, която отнесе Северната част на Халкидики, е била
Коментари Харесай

Какво е предизвикало необичайното лошо време в Гърция?

Силната стихия, която отнесе Северната част на Халкидики, е била провокирана от мощен циклон, който за доста малко време, заздравен от мощно загретия въздух над морето и сушата, връхлита полуострова, съобщи Нова тв.

Кои са най-уязвимите от рискови феномени места по света и по какъв начин да се предпазим, при положение, че попаднем в сходна стихия по време на почивката си?  От Китай, през Сибир до Съединените щати - природата непрекъснато ни демонстрира, че по никакъв начин не се майтапи.

За последните 20 години над 500 000 души са станали директни жертви на рисковите феномени по целия свят. В класацията на най-потърпевшите страни 10 от 10 са островни или крайбрежни страни.

„ Цялото международно крайбрежие е сензитивно. Ние се намираме в четвъртото преселение на народите, т.е. от вътрешността на континента към крайбрежието. Това е и човешката интервенция. Ние строим на брега, ние строим в реката и природата е безсърдечна. Тя се демонстрира по този начин, както се е проявявала години наред и това, което ние сме построили по нейния път, го опустошава, счита климатологът проф. Георги Рачев.

В този смисъл това, което се случва в Гърция по никакъв начин не е инцидентно.

„ С тези морета, полуострови, острови - комплицираният темперамент на Балканския полуостров основава от време на време извънредно удобни условия за основаване на такива мощни стихии ”, сподели още проф. Рачев.

Според представителите на „ Грийнпийс ” у нас, светът се намира в климатична рецесия.

„ Имаме по-малко от 12 години да предприемем същински ограничения, които могат да ни оказват помощ за това да не надвишим температурите до 1.5 градуса до 2050 година, което, съгласно учените, е едно безвредно повишение на температурите ”, изясни Миглена Антонова от „ Грийнпийс ” - България.

В по-близко бъдеще, в случай че ни следва пътешестване към Гърция, добре е да следим деликатно прогнозата за времето. В случай на стихия от Българския червен кръст предлагат следните стъпки.

„ Постарайте се да напуснете допустимо най-бързо водния басейн, в който се намирате или морето и да се придвижите до брега. Добре е при такава стихия или вихър, човек да се скрие в приземно помещение и там да изчака ”, изясняват от БЧК.

Добре е да стоим надалеч от дървета и железни структури, да изключим всички уреди, да ограничим говоренето по телефона, както и да приготвим документите си вкупом в найлонов плик. Това, в композиция с вода, храна и телефон ще ни помогне да преживеем по-лесно рисковите прояви на природата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР