Силицият е полупроводниковият материал, който стои в сърцето на повечето

...
Коментари Харесай

Фотоволтаиците използват все по-малко силиций


Силицият е полупроводниковият материал, който стои в сърцето на множеството слънчеви кафези (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на поликристалния силиций, който се употребява за изработката на фотоволтаични панели, е намалял с 87% от 2004 година до момента. Междувременно цената на силиция е спаднала със 76% за същия интервал от време, съгласно Fraunhofer ISE.

Силицият е полупроводниковият материал, който стои в сърцето на множеството слънчеви кафези. Благодарение на напредъка в технологиите слънчевата сила в този момент зарежда света благодарение на доста по-малко количество силиций.
още по темата
Изследването на Fraunhofer ISE демонстрира, че през 2004 година са били нужни 16 грама силиций за производството на един ват слънчеви кафези. До 2021 година това количество се е свило до малко над 2 грама.

През онази далечна година е пусната в употреба най-голямата слънчева плантация в света – с малко над 5 MW потенциал, ситуирана в Германия. Тогава нейните параметри са великански за времето си: тя употребява 150 W слънчеви панели. По това време единствено един от тези модули включва 2400 грама от обработения материал.

Напред във времето, през 2021 година Maxeon подписва договорка за създаване на електроцентрала с 1,8 милиона слънчеви модула в Невада, Съединени американски щати. Всеки 545 W панел употребява по 2,2 грама силиций на ват, което прави съвсем 1,2 кг. Това е почти 360% по-висока продуктивност на слънчевия панел – като се употребява единствено половината от количеството силиций.

Прогнозите на експертите са, че светът ще употребява доста повече силиций през 2023 година, в сравнение с през 2004 година Според изявления на Блумбърг, светът е конфигурирал 268 GW слънчева сила през 2022 година, което е към 250 пъти по-голям потенциал от този, който е бил внедрен през 2004 година При 2,2 грама на ват, 268 GW значи, че са употребявани почти 590 000 кг. силиций. Това е 35 пъти повече силиций, в сравнение с е бил употребен през 2004 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР