Силите в пленарната зала са ясни – там има отчетливо

...
Силите в пленарната зала са ясни – там има отчетливо
Коментари Харесай

Васил Тончев: ПП-ДБ няма да се съгласят на коалиционно споразумение

" Силите в пленарната зала са ясни – там има отчетливо болшинство. Две неща авансово бяха ясни – едното е, че няма да има избори и другото – от двете страни ще бъдат пуснати ужасно доста димки, за да се замъгли теренът. " Това мнение изрази пред БНР социологът Васил Тончев от " Сова Харис ".

Според него димките са " във всеки бранш, във всяко министерство, в цялото систематизиране сред двете структури, в излъчването към обществеността ".

Напрежението идва от това по какъв начин да стане преразпределението и всеки да има по-големи преимущества, добави социологът. Според него ръководещата сглобка е резултат на външни фактори, които не са се трансформирали.

Президентът ще работи по този начин, " че ротацията да се извърши преди да се отнеме опцията да има избори 2 в 1 ", разяснява Васил Тончев в предаването " Хоризонт до обед ". 

" Ако ротацията продължи по-дълго, би могло да се наложи да има европейски избори и незабавно след тях - парламентарни, което няма да се одобри добре от хората. Ще гледа да избегне тази опция, теоретична, т.е., до първата третина на април съгласно графика, който той ще постанова, би трябвало да бъде осъществена. Политическата аритметика няма по какъв начин да бъде избегната. "

Тончев сподели, че ръководещите са покрай намиране на общата формула, само че предвижда, че мъчно ще се схванат за правосъдната система, където по думите му " има ужасно доста червени линии ", " там се намесва и Движение за права и свободи ", а решенията се вземат с квалифицирано болшинство.

" Ще остане доста сериозен проблем за разрешаване и от трите партии, които би трябвало да създадат това квалифицирано болшинство. "

 
" Ще има корекции. Сега на ход са Политическа партия и Демократична България. В две неща няма да се съгласят. Едното е с агитационен темперамент – това да се назовава съдружно съглашение. Другото е в продължителността на това съглашение. Ще го сведат за идващите 9 месеца. Все още нямат цялостното доверие на ГЕРБ и затова ще си сложат тази времева контрола. С тези корекции останалото ще бъде признато ", счита Васил Тончев по отношение на оферти от ГЕРБ план за съдружно съглашение и меморандума на ПП-ДБ, насочен към сътрудниците в ръководството преди този момент.

Той добави, че " след 9 месеца ще имаме и друга геополитическа конюнктура и ще бъде изменена цялостната картина ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР