Силите, сражаващи се с остатъците от Ислямска държава в Сирия,

...
Силите, сражаващи се с остатъците от Ислямска държава в Сирия,
Коментари Харесай

Присъединилите се към ИДИЛ чужденци са изправени пред почти сигурна смърт в Ракка

Силите, сражаващи се с остатъците от " Ислямска страна " в Сирия, са получили негласна директива по какъв начин да постъпват с хилядите чужденци джихадисти, включили се към екстремистката формация, и тя е: убивайте ги на бойното поле, съобщи Асошиейтед прес, цитират БТА и " 24 часа ".

При последното си обезверено стълкновение в северния сирийски град Ракка към 300 джихадисти, обградени в и към един стадион и една болница, са спорили дали да се предадат, настояват кюрдски командири на бойните елементи, които доразгромяват остатъците на ИД. Последните дни са били брутални: 75 въздушни удара на съдружните сили за 48 часа и серия от самовзривявания с коли бомби на обезверени джихадисти, елементарно забелязвани на фона на оловно-сивия пейзаж от опустошения на територията, към момента оставаща под контрола на ИД.

Никое държавно управление обществено не е изразило някаква угриженост за ориста на своите жители, напуснали родината си и включили се към армията на джихадистите, участвайки в терористични набези в страната и в чужбина. Във Франция - страната, потърпевша най-силно от поредност от такива офанзиви, за които отговорност пое ИД, в това число и парижките атентати от 13 ноември 2015 година, министърката на защитата Флоранс Парли бе измежду малцината, изрекли на глас това свое отношение.

" Ако джихадистите загинат в тази борба, мисля, че това, ще е най-хубавият излаз ", сподели тя по радио " Европа 1 " предходната седмица.

Такива са заповедите, настояват и американците. " Нашата задача е да създадем по този начин, че всички задгранични бойци, пристигнали от други страни в Сирия и включили се към ИД, да умрат тук, в Сирия ", сподели Брет Макгърк, основен американски представител в антиджихадистката коалиция, в изявление за основаната в Дубай телевизия " Ал Аан ".

" Така че в случай че те са в Ракка, ще умрат тук, в Ракка ", добави той.

Коалицията е дала на кюрдските бойци, сражаващи се в челната колона на съдружните сили, имена и фотоси на задгранични джихадисти, с цел да могат да бъдат разпознати тези от тях, които се считат за опасност, в случай че се завърнат, и за задължение за правосъдните системи в своите страни, твърди кюрдски пълководец от Сирийските демократични сили (СДС) - главен локален детайл в обединението. Той прибавя, че неговите бойци, подкрепяни от Съединени американски щати, ревизират дали измежду убитите и малцината пленени чужденци джихадисти има такива, които са търсени в своите страни.

Друг почитан кюрдски пълководец от мощните Сили за отбрана на народа, които са гръбнакът на Съюз на демократичните сили и които дават отговор за сигурността и за разузнаването в превзетите територии, сподели, че чужденците, решили да се борят до дъно, ще бъдат " отстранени ". Що се отнася до малцината пленени, кюрдите се пробват да получат инструкции от техните родни страни. " Ние се опитваме да им ги предадем, само че малко от тях желаят да си вземат хванатите ", прибавя той. И двамата желаеха анонимност, тъй като не са оторизирани да дискутират този внимателен въпрос с медиите.

Никоя страна не би признала, че отхвърля да си вземе назад своите жители, включили се към ИД, с цел да ги съди. А измежду тях има дами и деца. Те просто не желаят да си вършат труда да ги върнат, отбелязва АП.

Предполага се, че към една трета от европейците, пристигнали да се бият за ИД, може към този момент да са намерили метод да се завърнат в своите страни още преди окончателната капитулация първо в Ирак, а в този момент и в Сирия. Някои от тях незабавно са попаднали в пандиза, а други са били освободени, само че са под наблюдаване.

За множеството от пленените в Ракка се допуска, че са вербувани джихадисти от приблизително равнище и че разполагат с малко информация за вътрешните механизми на ИД. Американският полковник Райън Дилън - представител на обединението - сподели, че не разполага с информация за някакви доста " скъпи обекти " измежду към 350-те джихадисти, предали се в Ракка през последните дни. Сред тях има и прочут брой чужденци.

Те обаче съставляват риск за своите родни страни. " Общата настройка в Северна Европа е, че ние не желаеме тези хора да се завърнат, само че мисля, че никой не се е замислял над другите възможности ", сподели Питер ван Остайен, белгийски специалист по джихадизма.

Една от алтернативите е по какъв начин да бъдат съдени тези, които вероятно се завърнат, и по какъв начин да бъдат следени, в случай че и когато излязат от пандиза.

" Това изяснява за какво пожеланото решение е те да не се завърнат ", изяснява Брус Хофман от Джорджтаунския университет в Съединени американски щати - създател на книгата " Тероризмът от вътрешната страна ".

" Безпокои ме настройката да се мисли, че е желателно тези хора просто да бъдат избити ", сподели той.

Дали това е единствено пожелателно мислене или не, съгласно френската военна министърка Парли тъкмо това е най-хубавият излаз. " Не можем да създадем нищо друго, с цел да предотвратим завръщането им, с изключение на да обезвреждаме оптимално огромен джихадисти в тази (финална) борба ", сподели тя, представена от АП.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР