Силите на сирийския режим изгониха днес терористичната организация „Ислямска държава”

...
Силите на сирийския режим изгониха днес терористичната организация „Ислямска държава”
Коментари Харесай

„Ислямска държава” изгуби още един град в Сирия

Силите на сирийския режим изгониха през днешния ден терористичната организация „ Ислямска държава” от стратегически град в сирийската провинция Хомс, съобщи Франс прес, като се базира на сирийската организация САНА.

В началото на октомври ИД завладя град Ал Карятейн в сирийската пустиня. Градът дълго време беше знак на съжителството на християни и мюсюлмани в една разкъсвана от войната страна.

След атака на сирийската войска и откакто през нощта от Ал Карятейн се изтеглиха над 200 бойци на ИД, градът бе освободен от ислямистите.

„ Ислямска държава” за първи път завладя Ал Карятейн през 2015 година и унищожи християнските църкви там. После го изгуби през 2016 година След това още веднъж го завладя през октомври предходната година.

Преди началото на спора в Сирия в Ал Карятейн имаше 30 000 поданици, от които 900 християни.

Сега главната борба против ИД в Сирия се води в провинция Дейр аз Зур, разграничена на две от река Ефрат. Там против джихадистите се водят две обособени офанзиви.

Едната е на запад от реката и се води от силите на режима с съветска поддръжка по въздух. Другата е на изток от Ефрат и се води от подкрепяната от Съединени американски щати арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР