Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят

...
Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят
Коментари Харесай

НАТО ще брани мира в Косово във всяка ситуация

Силите на НАТО в Косово са подготвени да се изправят против всяка обстановка, в случай че мирът е заплашен от принуждение като неотдавнашните конфликти. Това съобщи ръководителят на мироопазващите сили на НАТО в Косово – КФОР, Анджело Микеле Ристуча, представен от „ Ройтерс “. Около 30 мироопазващи бойци на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, бяха ранени при конфликти със сръбски протестиращи в края на май. При размириците пострадаха и 52 протестиращи.

НАТО охранява Косово от края на войната през 1999 година и неотдавна разположи спомагателни 700 бойци и сложи още един батальон в нараснала бойна подготвеност, с което силите му набъбнаха до към 4511 души.

„ Планираме да се надигнем пред всевъзможни условия. Това е повода, заради която получихме спомагателни сили. Ние не реагираме, ние действаме “, акцентира Ристуча в щаба си в покрайнините на Прищина.

Той означи, че обстановката остава доста напрегната макар относителното успокоение през последните дни.

„ Към момента няма военно решение, тъй като единственият метод за разрешаване на тази обстановка е политическо решение, което се основава на волята на двете страни да възстановяват връзките си. Но първо би трябвало да се понижи ескалацията “, уточни Ристуча.

Напрежението в северната част на Косово, която е обитаема най-вече с етнически сърби, ескалира до най-високото си равнище, откогато страната разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

Насилието избухна предишния месец, откакто кметове етнически албанци встъпиха в служба след локални избори с едвам 3,5% изборна интензивност, защото сръбското болшинство в района бойкотира вота.

Съединените щати и Европейският съюз приканиха премиера Албин Курти да отдръпна кметовете и да отстрани специфичната полиция, употребена за тяхното въвеждане в служба.

На собствен ред косовския министър председател също насочи свои претенции, като спорът се изостри в допълнение предходната седмица, откакто Сърбия арестува трима косовски служители на реда в граничната зона при противоречиви условия и подреди да останат в ареста за един месец.

Косово твърди, че тримата са били задържани на територията му от сръбски чиновници, които са минали границата. От своя страна Белград поддържа версията, че те са били арестувани в Сърбия.

„ Тук сме, с цел да избегнем утежняване на обстановката и да понижим напрежението. Единственият метод за деескалация зависи от политическата воля и на двете страни “, акцентира Ристуча.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не одобряват ръководството на Прищина и считат Белград за своя столица.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР