Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят

...
Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят
Коментари Харесай

НАТО ще брани мира в Косово във всяка ситуация

Силите на НАТО в Косово са подготвени да се изправят против всяка обстановка, в случай че мирът е заплашен от принуждение като неотдавнашните конфликти. Това съобщи ръководителят на мироопазващите сили на НАТО в Косово - КФОР, Анджело Микеле Ристуча, представен от " Ройтерс ".

Около, защитаващи три кметства в Северно Косово, бяха ранени при конфликти със сръбски протестиращи в края на май. При размириците пострадаха и 52 протестиращи.

НАТО охранява Косово от края на войната през 1999 година и неотдавна и сложи още един батальон в нараснала бойна подготвеност, с което силите му набъбнаха до към 4511 души.

" Планираме да се надигнем пред всевъзможни условия. Това е повода, заради която получихме спомагателни сили. Ние не реагираме, ние действаме ", акцентира Ристуча в щаба си в покрайнините на Прищина.
 Взривове в Северно Косово
Взривове в Северно Косово

Две бомби са избухнали късно нощес в Северна Митровица

Той означи, че обстановката остава доста напрегната макар относителното успокоение през последните дни.

" Към момента няма военно решение, тъй като единственият метод за разрешаване на тази обстановка е политическо решение, което се основава на волята на двете страни да възстановяват връзките си. Но първо би трябвало да се понижи ескалацията ", уточни Ристуча.

Напрежението в северната част на Косово, която е обитаема най-вече с етнически сърби, ескалира до най-високото си равнище, откогато страната разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

откакто кметове етнически албанци встъпиха в служба след локални избори с едвам 3,5% изборна интензивност, защото сръбското болшинство в района

Съединените щати и Европейският съюз приканиха премиера Албин Курти да отдръпна кметовете и да отстрани специфичната полиция, употребена за тяхното въвеждане в служба.
 Борел: Не е допустима нормализация без мир в Северно Косово
Борел: Не е допустима нормализация без мир в Северно Косово

Европейски Съюз упорства за основаване на Общност на сръбските общини

На собствен ред косовския министър председател също насочи свои претенции, като спорът се изостри в допълнение предходната седмица, откакто в граничната зона при противоречиви условия и подреди да

Косово твърди, че тримата са били задържани на територията му от сръбски чиновници, които са минали границата. От своя страна Белград поддържа версията, че те са били арестувани в Сърбия.

" Тук сме, с цел да избегнем утежняване на обстановката и да понижим напрежението. Единственият метод за деескалация зависи от политическата воля и на двете страни ", акцентира Ристуча.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не одобряват ръководството на Прищина и считат Белград за своя столица.
 Косово – другият парещ картоф, който пари в ръцете на Европа след Украйна
Косово – другият парещ картоф, който пари в ръцете на Европа след Украйна

Двадесет и пет години след войните в някогашна Югославия целият район на Западните Балкани се трансформира в сива и нестабилна зона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР