Силите на НАТО в България са тук, за да защитават

...
Силите на НАТО в България са тук, за да защитават
Коментари Харесай

В безопасност сме: Силите на НАТО са тук , за да защитават българските граждани , заяви Джулиан Смит

Силите на НАТО в България са тук, с цел да пазят българските жители от външни закани - не с цел да постановат на България нещо, което не желае. Това увери в " Контракоментар " при Асен Генов непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит.

" Знаем, че държавното управление ви е заинтригувано да одобри една от тези бойни групи, при която група натовски страни се сплотяват, с цел да образуват батальон, и те упражняват и се упражняват дружно, и се готвят за всичко непредидимо, с което България може да се сблъска. Това е в поддръжка на България, не против нея. И ускорява нейната защита ", увери тя, запитана за опцията за нови натовски бази у нас.

Смит акцентира, че Съединени американски щати не желаят страната ни да влага старания единствено в НАТО или единствено в Европейски Съюз - в противен случай, за нас е най-добре да поддържаме участие и в двете институции. И то е двустранно. 

" Ние имаме вяра, че се нуждаем от България в тези институции. Необходим и е българският взор и опит. Нищо не се случва в Алианса, в случай че всички 31 страни не са съгласни. Всеки член на Алианса има политически надзор върху него и желаеме България да е част от това ", означи тя.

Според нея до края на годината Алиансът ще има 32 държави-членки - с Швеция.

" Турският президент Ердоган пристигна във Вилнюс на срещата на върха през юли и пое ангажимент пред НАТО, че ще свърши това - ще приключи ратификацията тази есен. Знаем, че техният парламент ще почива през лятото, само че в този момент работи и чакаме в идващите седмици Турция да приключи ратификационния развой. Увериха ни и приятелите ни в Унгария. Надеждата ни е това да завърши и Швеция да стане член на НАТО до края на тази година. "

Според нея е изцяло в качествата на Съединени американски щати да оказва помощ по едно и също време на Украйна и на Израел. Помощта за нападнатата от Русия страна няма да намалее, увери Смит.

" Когато президента Зеленски пристигна в Брюксел предходната седмица, той съумя да влезе в среща с 50 страни от целия свят, освен членки на НАТО, които оказват директна поддръжка за сигурост на Украйна. И излезе от тази среща освен с политическа взаимност, само че и действителни, съответни поддръжка за Украйна - неща, от които се нуждаят сега, противовъздушна защита, муниции, артилерия ", добави тя.

По отношение на войната в линията Газа, Смит акцентира, че там НАТО няма директна роля - фокусът на Алианса продължава да е върху Украйна - само че обособените страни членки ще оказват помощ на Израел. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР