Силите на Кремъл в Херсон “ще го отбраняват до смъртМосква

...
Силите на Кремъл в Херсон “ще го отбраняват до смъртМосква
Коментари Харесай

Путин обяви военно положение в новите територии

Силите на Кремъл в Херсон “ще го отбраняват до гибел ”
Москва не изключва “вземането на доста мъчно решение ” в бъдеще

До 60 000 евакуирани на левия бряг на Днепър

Руският президент Владимир Путин вкара военно състояние в Луганската и Донецката национални републики, както и в Херсонска и Запорожска област. Той сподели това на 19 октомври на съвещание на Съвета за сигурност на Русия, излъчено в канала на Кремъл в “Телеграм ”.

Руският водач разпореди и основаването на щабове на териториалната защита в районите. На ръководителите на четирите района ще бъдат дадени спомагателни пълномощия за гарантиране на сигурността. Владимир Путин разпореди в тридневен период да бъдат показани оферти за ограниченията, прилагани в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожска области.

Решението му бе оповестено, откакто по-рано съветската администрация в окупирания град Херсон, в Южна Украйна, разгласи в сряда, че стартира евакуация на популацията на града поради настъпващите украински войски, само че в същото време подсигурява, че съветската войска ще се бие там “до гибел ”, съобщи Агенция Франс Прес.

“Всички силови структури, които са в града, гражданската и военната администрация, всички министерства, също се придвижват към левия бряг ” на река Днепър, която граничи с Херсон, уточни Владимир Салдо, началник на съветския окупационна администрация, онлайн по телевизионния канал “Россия 24 ”.

“Целият град ще бъде удържан, само че би трябвало да сме сигурни, че цивилното население е в сигурност. Никой не счита да изостави Херсон. Военните ще се бият до гибел ”, добави той. Владимир Салдо също разгласи, че влизането в Херсонска област под съветски надзор ще бъде неразрешено за цивилни “за седем дни ”.

Руските медии излъчиха фрагменти, показващи по какъв начин евакуирани се качват на фериботи, с цел да прекосят реката. “Планира се да бъдат евакуирани 50 000 до 60 000 души на левия бряг на Днепър ”, реката, която граничи с град Херсон, уточни по-рано Владимир Салдо в прокремълския “Телеграм ” канал “Соловьов онлайн ” и представен от съветските организации.

Операцията планува евакуирането на 10 000 души дневно и би трябвало да отнеме до шест дни, добави той. Окупационната администрация показва, че евакуираните цивилни ще могат да отидат в Русия, в случай че желаят. Според РИА “Новости ” клиентите на локалните мобилни мрежи са получили текстови известия, призоваващи ги да се изтеглят преди началото на “бомбардировки от украинската войска ”.

Руският военачалник Сергей Суровикин, отговарящ за интервенциите в Украйна, съобщи във вторник вечерта по канала “Россия 24 ”, че съветската войска “на първо място ще обезпечи безвредната евакуация на популацията ” от Херсон, който сега е цел на украински удари по неговата “инфраструктура ”.

“По-нататъшните дейности във връзка с самия град Херсон ще зависят от военната обстановка ”, продължи той, добавяйки без спомагателни обяснения, “че не се изключва вземането на доста мъчно решение ”. “Ситуацията в региона на специфичната военна интервенция може да се дефинира като напрегната ”, призна още той на фона на продължаващата украинска контраатака.



Десетки чиновници на АЕЦ “Запорожие ” задържани от руснаците
Украинците свалили 223 ирански дрона
Полицейски чиновници стрелят по дрон по време на следващото съветско въздушно нахлуване против Киев.

Украинските военновъздушни сили обявиха в сряда, че са унищожили 223 ирански дрона от средата на септември, до момента в който Техеран неведнъж отхвърли през последните дни да доставя оръжия и безпилотни апарати на Русия за нейната инвазия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

“От първото събаряне на дрон камикадзе иранско произвеждане “Шахид 136 ” на украинска територия на 13 септември в Купянск, противовъздушната защита на Военновъздушни сили и други съставни елементи на Силите за защита са унищожили 223 дрона от този вид ”, се споделя в публично известие на Военновъздушни сили на Украйна.

Междувременно бе обявено “Около петдесет ” чиновници на Запорожската атомна електроцентрала, която е военно окупирана в Южна Украйна от московските войски от март, са “все още пандизчии ” на руснаците, сподели шефът на украинския оператор “Енергоатом ” пред Агенция Франс Прес. “Повече от 150 чиновници на завода бяха арестувани ” от началото на съветската инвазия в края на февруари, от които “някои по-късно бяха освободени, само че има и такива, чиято орис към момента е незнайна ”, уточни Петро Котин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР