Силите на частната военна компания Вагнер се изтеглиха от Ростов

...
Силите на частната военна компания Вагнер се изтеглиха от Ростов
Коментари Харесай

Вагнер се изтегли от Ростов на Дон

Силите на частната военна компания " Вагнер " се изтеглиха от Ростов на Дон, където по-рано нейни бойци влязоха в щаба за управление на съветските интервенции в Украйна и поеха контрола над военни обекти в региона.

По-рано " Вагнер " пое на така наречен поход за правдивост към Москва, който след това бе спрян, откакто създателят на частната войска Евгений Пригожин одобри предлагането на президента на Беларус за прекъсване на настъплението и за предприемане на ограничения за деескалация.

В аудиосъобщение Пригожин сподели, че някой е желал да разформирова " Вагнер ", само че не посочи кого има поради. Той с горделивост заяви, че за едно денонощие е стигнал на 200 км от Москва, без нито един от неговите бойци да пролее и една капка кръв.

Пригожин ще замине за Беларус, а наказателното дело против него ще бъде прекъснато. Това сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, който разгласи, че изтъквам " избягването на кръвопролитията е по-важно от наказването на някои хора ". Той сподели, че управляващите в Москва няма да търсят отговорност от бойците на " Вагнер " " поради заслугите им на фронта в Украйна до момента ":

" В последна сметка бе реализирана договореност за това, че ЧВК " Вагнер " ще се върне в лагерите, където е ситуирана. Част от бойците ще подпишат контракти с Министерството на защитата. Става въпрос за тези от тях, които не са взели участие в този " поход ".

Песков добави, че не му е известно да има смяна в отношението на президента Путин към военния министър Сергей Шойгу, подложен на критика от Пригожин за неуспехите на Русия в бойните дейности на украинска територия.

Съединени американски щати в това време възнамеряват да отсрочат новите наказания против частната военна формация " Вагнер " след протеста на Пригожин против съветското армейско командване и " похода " към Москва.

Според източници на " Уолстрийт Джърнъл " управляващите във Вашингтон се тормозят да не наподобява, че вземат страната на съветския президент Владимир Путин.

Очакваше се във вторник Държавният департамент да наложи нови наказания на " Вагнер ", свързани с минния бизнес на една от фирмите на групировката в Централноафриканската република.

Съединени американски щати към този момент одобриха наказания против групировката за дезинформация по време на акцията за президентските избори през 2016 година, както и присъединяване й във войната в Украйна, оповестява БНР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР