Силистра. Експерти на Регионалните инспекции по околната среда и водите

...
Силистра. Експерти на Регионалните инспекции по околната среда и водите
Коментари Харесай

Конфискувани змиорки бяха пуснати в река Дунав

Силистра. Експерти на Регионалните инспекции по околната среда и водите във Варна и Русе се включиха в акцията по освобождение на змиорки в река Дунав край Силистра през вчерашния ден. Това оповестиха от РИОСВ- Русе. Екземплярите са от типа европейска змиорка (Anguilla Anguilla, Linnaeus, 1758) и попадат под отбраната на Конвенцията по интернационална търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CITES). Включени са и в Червената книга на България. Змиорките са иззети от Митница Аерогара София заради липса на документи и са предадени на Института по рибни запаси - Варна, към Селскостопанската академия, в качеството му на избавителен център за риби. Доотгледани са в частен риборазвъдник в Добрич, защото в аквариума не е имало задоволително размер.
В акцията по освобождение на змиорките се включиха шефовете на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури и Института по рибни запаси. Експертите от РИОСВ-Варна са удостоверили количеството на предпазения тип, което е почти към 70 кг (150 000 екзепляра), а тези на РИОСВ-Русе са удостоверили освобождението им. Змиорките са във фаза след стъклена фаза, която дава шансове за оцеляването им в реката.

Европейската змиорка (Anguilla anguilla) е хищна риба от семейство Речни змиорки на разред Змиоркоподобни. Живее в сладки водоеми, които са свързани с Атлантическия океан (Северна Америка, Европа и Африка), Средиземно море и Черно море. В близкото минало в България е била необятно публикувана в доста реки. Срещала се е в басейните на реките в Южна България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР