Силен ръст на глобалната икономика с увеличение на БВП с

...
Силен ръст на глобалната икономика с увеличение на БВП с
Коментари Харесай

Силен, но неравномерен ръст на глобалната икономика и през 2022 година

Силен растеж на световната стопанска система с нарастване на Брутният вътрешен продукт с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година чакат анализаторите на световния водач в застраховането на търговски заеми – Euler Hermes. В последния си отчет те обаче предизвестяват, че той ще бъде все по-неравномерен както в другите интервали, по този начин и в другите страни. За България застрахователят резервира прогнозата си за растеж на Брутният вътрешен продукт под световния - надлежно с 3,5% и 3,8% за 2021 и 2022 година. За Еврозоната очертаващите се вероятности са 5% нарастване за 2021 и 4,2% за 2022 година.

Несигурността за икономическото развиване специалистите обвързват с няколко фактора. Много съществено въздействие оказва спирането на веригите за доставка, което изненада света в изискванията на ненадейно бърз напредък след COVID-19. Възстановяването им съгласно специалистите ще се случи чак през 2023 година. Допълнителни стопански безредици се чакат и с поетапното или изцяло отпадане на държавни политики за поддръжка на бизнеса и хората в интервала на COVID-19 рецесията. Според отчета и все още стопанските системи на разрастващите се страни се оказват по-уязвими и в неспособност да наваксат изоставането. Основна причина за това съгласно специалистите на Euler Hermes са забавянето във имунизацията на популацията и по-малките запаси за гъвкави политики в поддръжка на локалните стопански системи.

Докладът на Euler Hermes предизвестява и за продължаващ растеж на инфлацията, като за 2021 година тя се чака да доближи 2,2% в Еврозоната и 4,1% в Съединени американски щати. Въпреки че през 2022 година специалистите чакат закъснение на наклонността, тя ще остане възходяща, а в избрани браншове се чака да е доста по-висока от междинното. Сред тях са производството на коли, строителните материали, както и търговията на дребно и логистичните и складови услуги.

Заради усложненията в доставките и проблемите на пазара на работна ръка, производствата ще продължат да срещат усложнения, което ще забави в известна степен растежа на световната търговия във връзка с размерите. Актуализираната прогноза на Euler Hermes e за нарастване от 8% и 6% като размер надлежно за 2021 и 2022 година. Очакваният растеж като стойност обаче е 16,9% и 8%. Според експертите финансовите пазари значително са ваксинирани против отрицателните резултати на ненадейно бързия напредък след COVID-19 рецесията и по тази причина упованията там са за устойчиво развиване и през идната година.

“При тази сериозна динамичност и предизвикателство да се вършат точни прогнози и проекти за бизнес развиване, основно значимо за триумфа и даже оцеляването на бизнеса е ръководството на риска. В среда на пикове и спадове, може да има изненади даже при познати и потвърдени във времето търговски сътрудници. Един от инструментите да предпазите бизнеса е застраховането на търговски заеми, само че през днешния ден е изключително значимо да се търси и постоянен осигурителен сътрудник. ”, изяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и напомня, че Moody`s Investors Service удостовери постоянния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния обзор на пет водещи застрахователи на търговски заеми в света. Дори в подтекста на COVID-19 рецесията вероятността за Euler Hermes остава устойчива като отражение на постоянния рейтинг на групата Allianz, към която принадлежи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР