Силен органичен ръст с широкообхватно увеличение на пазарния дял през

...
Силен органичен ръст с широкообхватно увеличение на пазарния дял през
Коментари Харесай

Силен органичен ръст и нарастване на пазарния дял донесе 2021 г. на Нестле

Силен органически растеж с широкообхватно нарастване на пазарния дял през 2021 година регистрира международният водач в производството на храни и питиета Нестле Груп. 

Органичният растеж на компанията доближава 7,5%, с действителен вътрешен растеж от 5,5% и 2% растеж в цените. Добрият резултат е подсилен от продължаващия позитивен тренд в продажбите на дребно, постоянното възобновяване на каналите за консумация отвън дома, нарасналите цени и повишаването на пазарния дял. Общите регистрирани продажби се усилват с 3,3% до 87,1 милиарда швейцарски франка.

В сегмента на интернационалната търговия Групата бележи спад в продажбите с 1,3%.  Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност понижава с 30 базисни пункта до 17,4%. Още по-голям е спадът при маржа на оперативната облага от комерсиална активност, който  намалява с 290 базисни пункта до 14,0% на отчетна база. Тук резултатът значително отразява обезценките, свързани с бизнеса Wyeth. Групата регистрира и стесняване на свободния паричен поток с 14,9% до 8,7 млрд.швейцарски франка, което се дължи основно на краткотрайно по-високите финансови разноски и равнища на материалните ресурси. През 2021 година останахме фокусирани върху осъществяването на нашата дълготрайна тактика и усилването на вложенията в растежа, разяснява окончателните финансови резултати за предходната година Марк Шнайдер, Главен изпълнителен шеф на Нестле.

2021 година е била сполучлива и за Нестле България като осъществяването на задачите, а оттова и представянето като цяло е било по-добро от това на зоната, към която принадлежи. Това в действителност е годината, в която Нестле България е отчела най-хубавия двуцифров марж на оперативната облага за последните пет години, фокусирайки се върху развиването на портфолиото и оптимизацията на разноските.

„ Постигнахме 7,3% органически растеж, действителен вътрешен растеж от 6,8% и позитивен растеж в цени от +0,5%. “, показа Петър Стоилов, изпълнителен шеф на Нестле България. „ Това показване е по-добро от общото за зоната и сме горди с това. “, означи той. С двуцифрен органически растеж са бизнесите Храна за домашни любимци, Детско хранене и Nestlé Professional. Кулинарният бизнес и бизнесът с питиета също са съдействали за положителните резултати със постоянен органически растеж на Нестле България. Добро показване има и в каналите на реализация на Ключови клиенти, Дистрибутори и Търговци на едро. „ След провокациите на 2020 забележителен растеж се следи и в каналите за продажба отвън дома и положително показване в електронната търговия. “, добавя Петър Стоилов.

Прогнози и вероятности

Прогнозата на Групата за 2022 включва упования за  растеж на органичните продажби към 5% и марж на оперативната облага от съществена комерсиална активност сред 17,0% и 17,5%.

Средносрочната вероятност е за резистентен междинен едноцифрен органически растеж на продажбите, непрекъснати умерени усъвършенствания на маржа на оперативната облага от съществена комерсиална активност и продължаващо рационално систематизиране на капитала и усъвършенствания на финансовата успеваемост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР