Силата (на) слабостта - така се казва спектакълът на Мохамед

...
Силата (на) слабостта - така се казва спектакълът на Мохамед
Коментари Харесай

Хореографът Мохамед Тукабри се качва на сцената на ONE DANCE WEEK със своята майка

Силата (на) слабостта " - по този начин се споделя спектакълът на Мохамед Тукабри, в който той застава на една сцена дружно със своята майка. Танцовото си шоу той ще показа на в границите на ONE DANCE WEEK 2023.

 Гергана Димитрова за спектакъла си за войната: Театърът би трябвало да приказва за значимите неща, не да забавлява Гергана Димитрова за спектакъла си за войната: Театърът би трябвало да приказва за значимите неща, не да забавлява

" Силата (на) слабостта "

На сцената застават майка и наследник след години на разлъка, с цел да се огледат един в различен и посредством танц да съградят пространство, в което се усещат у дома. " Домът е място, само че може и да е чувство - колкото нежно, толкоз и мощно, с цел да се възпроизведе на всички места. В театралната зала, в чужд град, в предишното и в бъдещето ", пишат уредниците от ONE DANCE WEEK.

Майката на Мохамед Тукабри постоянно е мечтала да бъде танцьорка, а той трансформира танца в своя специалност. Тяхното шоу е секване на линиите на техните физически тела, фантазии, търсения, животи.

" Спектакълът е хубав и гальовен танцов роман за връзката сред майка и наследник, само че и за смисъла на дома, когато си близо и когато си надалеч. За устрема да бъдеш на безвредно място, под покрива на обичта и споделената грижа с най-близките. Там, където си същински, натурален и открит. Там можеш да бъдеш всичко - заслужен, признат, оценен и уязвим, слаб, безсилен ", споделят уредниците.

Домът е силата (на) слабостта на индивида, полезност и нереалност, прозорци и стени, и както и да го познаваме или фантазираме, всички се завръщаме там, без значение от раса, вяра, обществена класа, полова ориентировка, без значение от всичко.

 В своя театър Мохамед Тукабри се качва на сцената дружно със своята майка.
© One Dance Week

В своя театър Мохамед Тукабри се качва на сцената дружно със своята майка.

Мохамед Тукабри

Родом от Тунис, Мохамед Тукабри танцува от 12-годишен, започвайки с брейкденс. Става част от трупата на Балетен спектакъл " Сибел " под управлението на Сихем Белходжа (2002-2008). На 16-годишна възраст постъпва в Международната танцова академия в Париж. Завръща се в Тунис през 2007-а, с цел да следва в Средиземноморския център за актуален танц. Между 2006-а и 2008-а работи с хореографа Имед Джемаа.

През 2008-а Мохамед стартира образование в P.A.R.T.S - танцово учебно заведение в Брюксел, ръководено от Анне Тереза де Кеерсмакер. По също време взе участие в спектакъла BABEL (2010) на Сиди Ларби Черкауи и Дамиен Жале от белгийската Eastman Company. В интервала 2013-2018 Мохамед е част от състава на Needcompany - интернационална компания в Брюксел, учредена от Ян Лауерс и Грейс Елън Барки. Участва и в римейка на репертоарната режисура ZEITUNG (2012) на Анне Тереза де Кеерсмакер, както и в спектакъла SACRE PRINTEMPS! (2014) на Айша М`Барак и Хафиз Дхау от тунизийската танцова компания Chatha.

Скорошната работа на Мохамед Тукабри включва римейк на операта SHELL SHOCK, A REQUIEM OF WAR (2018) с хореографа Сиди Ларби Черкауи, композитора Николас Ленс и писателя Ник Кейв в Парижката филхармония във връзка на 100-годишнината от Първата международна война. Участва и в по-новите произведения на Ларби, като NOMAD (2018), а също и в операта ALCESTE (2019) с хореография за Баварската държавна опера в Мюнхен.

Премиерата на първата му независима творба THE UPSIDE DOWN MAN е показана на фестивала Me, Myself & I в Хелерау, Дрезден, през май 2018-а. В следствие спектакълът е показан в Белгия, Англия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция и Австрия. Той е определен за Het Theaterfestival в категорията #NewYoung през септември 2019-а. " Силата (на) слабостта " е най-новата му творба, която е в дует с неговата майка.

Билети за събитието.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР