Силата или слабостта на едно общество зависи повече от степента

...
Силата или слабостта на едно общество зависи повече от степента
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“: Чиста и свята република се изгражда от чисти и свети души

„ Силата или слабостта на едно общество зависи повече от степента на духовния живот, в сравнение с от степента на индустриализацията. Нито пазарната стопанска система, нито даже общото обилие дефинират висшото достижение на човешкия живот. Ако духовните сили на една нация са изтощени, тя няма да бъде избавена и от най-безупречното държавно устройство, нито от някакво индустриално развиване. Едно дърво със загнила вътрешност не стои изправено “.

Този цицат от Александър Солженицин, употребява свещеник Живко Тончев за седмичната си графа „ Думи на вяра “ по Дарик Югоизток, отдадена на Деня на националните будители.

„ Когато кажем национални будители в нашето схващане изпъкват облиците на братята Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов… Те са имали пред себе си задачата да разсънят от мрака и незнанието народа. Да дадат на хората една визия. Думите на Левски са апел за чиста и свята република, за свободна страна, богата духовно. Но също будителите са имали и задачата да дадат своя образец със своята безрезервност и обич към родината, грижа за индивида. И през днешния ден ние имаме модерни будители. И моят привет е към всички, чиито специалности са предопределение да носят светлина “, сподели свещеник Тончев.

Той обърна внимание на актуалните будители и на хората, които оказват въздействие на обществото като представителите на артистичните среди, създателите, музиканти, художници, публицисти, писатели.

А по думите му, тези така наречен инфлуенсъри са сложени пред изкушения, без значение от привидната независимост. Рискът да залитнат към това, което желае тълпата, а също и към желанията на този, който заплаща. „ Добре е да имаме будна съвест и да носим отговорност към позицията, на която сме сложени. Моят апел към хората с въздействие в обществото е да оставят циничността, посредствеността и скандалното и да повдигнат стойностното, просветителско и възвишено. А носят светлина. Навремето, с цел да угоди на тълпата Понтий Пилат съобщи на гибел Спасителя. Но и през днешния ден вярата в Христос построява един великолепен дух, който се изявява в народите, където Господ е повдигнат “, разяснява още той и цитира думите на оракул Исая:

„ Горко на тези, които назовават положителното зло, а злото положително “.

Пастор Тончев обърна внимание и на толерантността. „ Тя би трябвало да се показва в схващане към другите, само че не и в приемливост към злото, експанзията, насилието и войната. И с цел да осъществим повеленията за работа роду и народу, ние би трябвало да се придържаме към истината на Библейските трудове. Апостол Павел написа: „ Препоръчвам ви на Бога и на словото на неговата берекет, което може да ви назидава и да ви даде завещание сред осветените “. “, сподели още свещеник Живко Тончев.

Той е безапелационен, че благословено общество може да се построи, когато всеки дава своят принос към него.

„ Чиста и свята република може да има, когато поддържаме душата си чиста и свята и бдим за общото богатство ", добави той.

Цялата тематика, можете да чуете в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР