Сигурно сте забелязали, че през последните месеци цените растат буквално

...
Сигурно сте забелязали, че през последните месеци цените растат буквално
Коментари Харесай

Инфлацията взема къшея хляб от устата на децата ни, вие за политика ми говорите!

Сигурно сте забелязали, че през последните месеци цените порастват безусловно с дни. Ако през днешния ден сте купили нещо от магазина на една цена, то на следващия ден то ще е най-малко с 5-10 стотинки по-скъпо.

И това, както стана към този момент ясно, си е наклонност от месеци... Че даже година! Правя си труда да погледна една листовка на огромна верига супермаркети от преди година и в този момент - потрес и смут!

И не, не съпоставям цените на екстри като сьомга, моцарела или самун с лимец. А най-обикновените и обичайни за всяко семейство бял самун, яйца, сирене, месо, мляко.



Всъщност през последната година-две млякото, кашкавала и сиренето от дълго време са по-скъпи от месото и влизат в графата "лукс ". Особено за възрастните хора, както и за многочленните фамилии. Малко са хората, които могат да си разрешат да изпълнят кошницата с повече от тези по този начин значими за положителното ни здраве и развиването на децата храни, както и с повече плодове и зеленчуци.

Ако преди сме си купували храна за 10-20 лв., в този момент оставяме в магазина най-малко 50 лв.. А като се приберем вкъщи, виждаме, че сме купили 5-6 неща.

Преди 1 година белият самун е бил 1,00-1,30, в този момент е съвсем 2 лв.. Филето от скумрия е било 7-9, в този момент - 10-13 лв.. Кашкавалът е бил 8,99 за кг, в този момент е - 16-18,00.

Брашното е било 0,65 лева, в този момент е 1,60-2,00 лв.. Прясното мляко беше левче, в този момент минава два лв.. Киселото - беше по 70-80 стотинки, в този момент е 1,30.



Друг е въпросът, какъв брой от тези безбожно скъпи съществени артикули са и задоволително качествени. Често слушам хора в магазина да си приказват че в хляба няма брашно, а единствено набухватели и подобрители, а сиренето има главно палмова лой... За киселото и прясното мляко изобщо не разясня. Т.е. ние хем сме принудени да купуваме скъпи артикули, постоянно по-скъпи, в сравнение с са в много по-уредените от нас финансово европейски страни, хем ядем меко казано отпадъци.

При тази убийствено действителна обстановка, в главите на хората надали има място за сексскандали, политически водевили и преразкази с детайли на драма. Още повече, че в този момент е лято. Но след два месеца на открито ще стане студено, ще завали, ще задуха, а в домовете на доста от нас ще бъде студено. Защото и топлината към този момент е съвсем недостижима, като това да се придвижваш с колата си.



И по-празни ще стават пазарските ни колички, и по-студено ще ни е в душата, а светлината в дъното на тунела все ни се изплъзва, лъжлива и някак нереална.

За какво им е на децата да учат и да знаят какво е да си пожарникар, като хората с специалности количка не пълнят? Нисък стандарт, безпаричен и гладен народ, тъжна статистика.



И криза. Не единствено в стопанската система, ами и в нравите, традициите, морала, образованието. Тотална и някак необратима.

И зрелищата към този момент не са нито вкусни, нито привлекателни. И ни се желае да изгрее слънце и на нашата улица. Да спрат да ни назовават работещи небогати, страната с най-нисък стандарт в Европейски Съюз и други сходни.

А дотогава: Като нямате за самун, яжте пасти.

Или казано по-точно: като нямате пари за кашкавал, замислете се каква е повода за това. Ама хубаво се замислете. И в случай че можете нещо, въпреки и мноог малко да измененията в себе си го направете.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР