Сигурно сте забелязали, че отскоро за 1 литър прясно мляко

...
Сигурно сте забелязали, че отскоро за 1 литър прясно мляко
Коментари Харесай

До 4 лева за литър: каква е причината за драстичното поскъпване на млякото

Сигурно сте забелязали, че неотдавна за 1 литър прясно мляко постоянно плащате сред 3 и 4 лв. в същите магазини, в които до скоро цената беше към 2 лв.. Поскъпването с фрапантните сред 30 и 60% на прясното, киселото мляко и на млечните артикули към този момент е реалност. Въпросът е каква е повода за него.

От данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси излиза наяве, че точно млечните артикули са поскъпнали най-вече у нас на годишна база от всички хранителни артикули - над 33%. При кашкавал " Витоша " повишаването е 47%, а кравето сирене е скочило с близо 50%. За кисело мляко нарастването е приблизително с 37% и повече, а при прясното мляко цените са скочили с към 30%.

Каква е повода за повишаването и има ли далавера?

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България и съгласно родните производители спекула няма, а главната причина за повишаването е ниската изкупна цена. Друг фактор са енергийните запаси.

" Проблем за повишението на цените са внезапно вдигналите се тази година, спрямо предходната, енергийни запаси. Оттук и петролните производни - опаковки и всичко останало. Почти няма нещо, което да не е вдигнато с 40-50%. Колкото до млякото, суровото мляко, в случай че го съпоставяме с 2021 година и то е поскъпнало някъде с 50-60%. Това е главната суровина и е 50-60 на 100 от цената на продукта ", споделя Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
 Марките сирене на пазара с водно наличие над 60%
Марките сирене на пазара с водно наличие над 60%

Изследване към Активни консуматор

Според млекопреработвателите конкуренцията у нас е задоволително огромна, с цел да има далавера. Според тях по-скорпо е нелогичмно повишението на цените на така наречен имитиращи артикули.

Фермерите

Николай Гълъбов има лична мандра край село Брезник от 2009 година. Разказва, че всеки един стадий оскъпява по друг метод бизнеса му.

" Дали под въздействието на войната в Украйна, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е реалност, цените са тези цени. Нашият развой с горивата е обвързван с обработка на храни, изпълняваме и земеделска активност. Това е обвързвано с трактори, с интервенция, подготовката за храненето на фермата на животните ", споделя фермерът.

Той е безапелационен, че повишаването на фуражите за животните и най-много на електрическата енергия са главният проблем за българските фермери. При пазара на млечни артикули обаче далавера също има. И това е проблем.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР