Сигурно сте чували страховити разкази и легенди. Разказвани вечер край

...
Сигурно сте чували страховити разкази и легенди. Разказвани вечер край
Коментари Харесай

Най-мистериозните и зловещи места в България

Сигурно сте чували страховити разкази и митове. Разказвани вечер край огъня, някои истории те карат да настръхваш от смут. Но все пак, хората от край време си описват такива истории. Навсякъде по света има локални митове, такива има и в България. Още преди да е имало книги, предаването на истории било, посредством джука тирада. Така се е формирал фолклора. От дума на дума, разказвачът можел и да промени историята, по тази причина се случвало различен да я знае по различен метод.

Преди време хората повече са вярвали на всичко казано, изключително въздействащи са били страховитите истории. Те са всявали почит и благоговение към хора или места. Днешните хора от малко неща може да се изненадат или изплашат. Много от страховитите митове са обяснени с научни обстоятелства и по този начин изгубили своята мистичност. Все отново в България има няколко мистериозни места, които са съхранили своята страховита мощ. Легендите за тях към момента са живи и макар многочислените проучвания, те към момента са забулени в тайнственост.

Дупката в Царичина

През 1990 година по към момента спорни аргументи, в село Царичина, почнали секрети разкопки, проведени от Генералния щаб на Българската войска. Говорело се, че причина за започване на разкопките била информация от екстрасенса Елисавета Логинова. Според нейните изказвания, извънземни сили й диктували послания. В тях и  се казвало, че в селото е закопано първото човешко създание живяло в миналото на планетата ни. Не минало доста време и разкопките били прекратени, а дупката в Царичина капсулирана. Какво са разкрили или не, към този момент се пази в загадка и достъпът до дупката е стеснен. Това единствено разпалва повече мистерията към нея и потвърждава, че там има нещо неизмеримо.

Написаси са доста книги и научни отчети за дупката в Царичина без да дават ясни отговори за нея.  Жителите  на селото настояват, че това място излъчва някаква необяснима сила. Дали е всеобща неуравновесеност или в действителност мястото е мистично?

Прокълнатата къща в село Мусачево

На към двадесет километра от София, се намира село Мусачево, а в него една необитаема къща, със зеещи празни прозорци. Местните поданици настояват, че колкото и каквито брокери да са се опитвали да я продадат, по този начин и не са намерили искащ да я купи. И повода не е цената, назовават къщата за 1 лев, тъй като през последните години висяла публикация с необикновено ниска цена, само че все пак никой не я желал. Какво кара хората да не желаят къща, толкоз близо до столицата, освен това напълно на ниска цена?

Според една легенда под къщата има турско гробище, а съгласно друга, там е заровено прокълнато имане с жълтици. Говори се, че преди доста години, фамилията, което е построило къщата, мистериозно измряло. Същото се случило и със идващите притежатели, а по-късно и още един път. От тогава минали десетки години, само че никой към момента не смее да влезе в парцела.

Село Шишенци

Във видинското село Шишенци има към 120 поданици, като 80% от тях са със сини очи. В това няма нищо неизмеримо, само че това което описват жителите, могат да те побият тръпки. Старите хора настояват, че нощем в селото се чуват странни звуци – гласове на дами, мъже и деца и звуци от тъпани.  Според локална легенда, преди доста време сватбари от прилежащото село тръгнали към Шишенци. По пътя ги нападнали татари и избили всички. Но не намерили покой, гласовете им останали да бродят и до през днешния ден.

Местността „ Седлото ” в Странджа

През 1981 година, в горите на Странджа планина била открита карта от необработена животинска кожа, изписана с неразбираеми знаци. Смятало се, че старинният чертеж бил турски и по незнайни аргументи попаднал в ръцете на фамозния локален иманяр Мустафа. Очевидци настояват, че иманярът занесъл картата на Людмила Живкова, която по това време била ръководител на Комитета за просвета. Тя се заинтригувала от чутото от Мустафа. Според изказванията му, картата описваля място в местността „ Седлото “, намиращо се сред странджанските върхове Голямо и Малко Градище. Там била заровена египетската богиня-котка Бастет.

Тя говорила с доста археолози, само че множеството били скептични. Така картата била занесена на Ванга. Тя споделила следното: „ Много, доста от дълго време пристигнали по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени с нещо сходно на нашите кукери. ” Ванга удостоверила, че картата сочи място, на което има гроб на жена, държаща скиптър от извънземна материя. Пророчицата предизвестила никога да не вървят на това място и да не копаят, тъй като е доста рисково.

Това не спряло Людмила Живкова и благодарение на Кръстю Мутафчиев, организирали загадка експедиция. Участниците в разкопките, твърдели, че мястото е заредено с особена сила, както и за странни сияния в нощта на 5 против 6 май, всяка година.  Сиянията образували фигури на мъж и жена.

Какви са резултатите в тази експедиция остава мистерия. Но малко по-късно същата година Людмила Живкова мистериозно умира. След гибелта й, експедицията незабавно е прекъсната. През 1982г. почнал закрит правосъден развой против Кръстю Мутафчиев, който бил наказан на 20 години затвор. Няколко години по-късно умрял. Мъртви са и всички участници в експедицията. Местните поданици не престават да настояват, че виждат сиянията и мястото излъчва странна сила.

Дяволският мост

Днес село Дядовци, което се намира след Дяволският мост е изцяло изоставено.  Местните хора настояват, че мястото е мистериозно и описват странни митове и истории. Според една легенда, дълго време никой не можел да построи мост над буйната река Арда. Млад и упорит занаятчия приел предизвикването. Самият Дявол му разкрил тайната, по какъв начин да построи моста, само че му сложил изискване: За да бъде мостът безконечен, трябвало да изобрази лика на Сатаната, който трябвало да бъде по едно и също време забележим и незабележим.

В друга легенда се споделя за мома от село Дядовци, която желала да се избави от турците, като постави завършек на живота си, скачайки от моста. Когато преследващите я турци стигнали до моста им се привидял самият демон. Конниците ужасени се втурнали в противоположната посока, а момата останала невредима.

Много хора в действителност изпитват боязън и в никакъв случай не биха припарили до сходни места, само че други, с рискован дух търсят тъкмо такива, с цел да се изправят пред провокации.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР