Сигурно сте чували прочутия цитат на Джордж Мелъри. Когато бил

...
Сигурно сте чували прочутия цитат на Джордж Мелъри. Когато бил
Коментари Харесай

Катеренето е… джаз

Сигурно сте чували фамозния откъс на Джордж Мелъри. Когато бил запитан от публицист на „ Ню Йорк Таймс “ за какво в действителност желае да изкачи Еверест, той дал отговор простичко единствено с три думи, които през днешния ден са станали именити: „ Защото го има! “ Какво ли е имал поради сбитият британец?….

Планината е неутрален рефер на нашите най-дръзки решения. Тя не търгува, не прави покупко-продажби и огромният планинар знае надълбоко в себе си, че цената на риска постоянно ще бъде тъкмо толкоз огромна, колкото коства животът му. Най-стойностните хора са устроени по този начин, че да се стремят към върховете… и към прозренията, открити по пътя, водещ до тях. Върховете са красива фантазия, древен идеал и осмислящо предизвикателство – единствена по рода си опция да се изкачиш доста високо в себе си. Ако ги нямаше хората, които се стремят към най-опасните направления, надали щяхме да реализираме каквото и да е като цивилизация.

А самото катерене… неговият развой е толкоз освободен от условности, нарцисизъм и предубеждения! Той е и медитация, и групово изпитание, и импровизация, и подготовка, и безгласен синхрон, и диалог с природата, и другарство, и блажена самотност, и отговорност, и всепоглъщаща независимост. В най-чистия си тип катеренето е… джаз.

Преди време прочетох нашумелия дневник – пътепис, на именития скален катерач Крис Шарма, който се пробва да опише това чувство по следния метод: „ Причината да стартира да се катеря, беше да се освободя от себе си. От егото си… Да спра да дублирам: Аз! Аз! Аз! Водата е толкоз могъща. Иска ми се да се науча да се движа по скалата като вода… Катеренето е просто битие, метод да минаваш през времето, еволюция и напредък от един миг към следващия… Това е всичко. “

Какво е имал поради Мелъри ли? Никога няма да узнаем сигурно, само че може би е желал да намекне, че човек би трябвало да стъпи на Еверест не просто тъй като го има, а тъй като изкачването му е изискването, което сме си сложили, с цел да ни има нас самите.

(Със съкращения
от фейсбук)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР