Сигурно сте чували фразата Една ябълка на ден държи доктора

...
Сигурно сте чували фразата Една ябълка на ден държи доктора
Коментари Харесай

Една ябълка на ден държи доктора далеч

Сигурно сте чували фразата „ Една ябълка дневно държи доктора надалеч от мен “. Но за какво? Кое ги прави толкоз потребни и незаменими?

Истината е, че ако всеки ден консумирате по един плод, ще сте още по-здрави. Ако имате от кое място да си набавяте домашни ябълки пък би било чудесно. Полезните вещества в тях са много повече. Ето какви могат да бъдат изгодите от всекидневната им консумация:

Ябълките са питателни

Една междинна ябълка от 182 грама  предлага 95 калории, 25 г въглехидрати и 4 грама фибри. Също по този начин и 14% от нужния дневен банкет на витамин С. 

Нещо повече - същата порция обезпечава 2-4% от нужния дневен банкет на манган, мед и витамините A, E, B1, B2 и B6.

Ябълките също са богат източник на полифеноли. Въпреки че етикетите за хранителни субстанции не изброяват тези растителни съединения, те евентуално са виновни за доста от изгодите за здравето. За да извлечете максимума от ябълките - не ги белете. Кората съдържа половината от фибрите и доста от полифенолите. Основните потребни свойства на ябълките се дължат на високото наличие на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с нездравословното влияние на свободните радикали, по едно и също време с това стимулирайки естествения развой на детоксикация на тялото.

Спират растежа на раковите кафези

Ябълките могат да предотвратят онкологични болести (най-вече рак на простатата, на дебелото черво и на черния дроб, както и рак на гърдата), защото съдържат флаваноиди, които стопират растежа на раковите кафези.

Ежедневната консумация на ябълки може да защищити и от заболяването на Алцхаймер, защото в кората им се съдържа кварцетин.

Срещу хипертония, холестерол и инсулт - консумирайте всеки ден най-малко по 1 ябълка. Това, несъмнено, се дължи на фибрите в тях.

Могат да бъдат потребни за здравето на костите

Храненето с плодове е обвързвано с по-висока костна компактност, което е индикатор за здравето на костите.

Изследователите имат вяра, че антиоксидантните и противовъзпалителни съединения в плодовете могат да спомогнат за поощряване на костната компактност и издръжливост.

Някои проучвания демонстрират, че ябълките могат да имат позитивен резултат по-специално върху здравето на костите.

Понижават риска от диабет

 Разтворимите фибри в ябълките могат да намалят равнището на кръвната захар на пациенти, които са изложени на висок риск от диабет вид 2. За задачата консумирайте 1 ябълка на ден. Така ще понижите риска с 20%.

Възможно е полифенолите в ябълките да предотвратяват увреждането на тъканите на бета-клетките в панкреаса ви. Бета-клетките създават инсулин в тялото ви и постоянно се повреждат при хора с диабет вид 2.

Защитават от Паркинсон

Когато консумирате богати на фибри храни, каквито са ябълките, можете да извлечете огромна изгода. Ябълката е съдружник в профилактиката против Паркинсон - дегенеративно заболяване, което се характеризира с увреждане на нервните кафези на мозъка, които създават допамин.

Учените имат вяра, че свободните радикали способстват за развиването на болестта. Затова потреблението на храни, богати на антиоксиданти, е прелестен метод за предотвратяване от съществени заболявания, каквато е Паркинсон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР