Сигурно си спомняте времената, когато съвсем нормалните джобни за нашето

...
Сигурно си спомняте времената, когато съвсем нормалните джобни за нашето
Коментари Харесай

Вижте колко джобни трябва да даваме на децата си?

Сигурно си спомняте времената, когато напълно естествените джобни за нашето потомство бяха около 0,50 лева. в началното учебно заведение, тъй като една баничка струваше 0,45 лева Или малко по-късно в прогимназията, когато получавахме около 2 до 5 лева дневно. Учителката по финансова просветеност за деца Адриана Манолова ще опише по какъв начин стоят нещата през днешния ден. Колко е обикновено да даваме на децата си за джобни? 

Според Адриана Манолова, на всяко дете би трябвало да се дават джобни съгласно потребностите, тъй като едни деца се хранят в учебно заведение и всичко им е обезпечено, други би трябвало да си купят обяда сред учебно заведение и занималня и имат потребност от повече пари, с цел да се нахранят.

" Джобните суми би трябвало да са " джобни “, т.е. би трябвало да са в действителност дребен размер. Толкова, едвам покрие потребността на детето за дневната му дажба. Ако е младеж, би трябвало да включим и дневното му излизане с другари. Достатъчно за едно кафенце, само че незадоволително да си купи цигари “, споделя тя пред bTV.

 

Спорът за сумата постоянно ще съществува, само че имайте поради в действителност потребностите на детето и че един обяд в София днес може би е към 10 лева

" С мен се свърза една майка, която беше обезверена и споделяше:  " Какво да върша? Дъщеря ми все желае и желае. Стигнах до 50 лева джобни дневно. “ Аз тогава споделих стоп, стоп! Недейте, апелирам ви. Аз нямам толкоз за себе си дневно “, прибавя Манолова и напомня, че концепцията на тези пари е децата да се научат да ръководят финансите си.

Нямаме пари – би трябвало ли децата да знаят?

Нещата за парите, които би трябвало да кажете на децата, още когато са дребни

Адриана постоянно пита своите възпитаници защо харчат парите си и се оказва, че преди да стартират уроците по финансова просветеност огромна част от тях си купуват я гривничка, я бонбони за целия клас – неща, които по никакъв метод не са нужни с концепцията единствено да изхарчат парите, които са им дали родителите.

" Само тъй като са им дадени, те одобряват, че би трябвало да бъдат изхарчени “, споделя специалиста.

Според една от доктрина джобните би трябвало да бъдат изчислени като се вземе възрастта на детето и се трансформира в пари. Това значи, че усилваме всяка година джобните с 1 лева

" Тоест, в случай че детето е на 5 години, му даваме 5 лева, в случай че е на 10 години – 10 лева дневно “, изяснява един от методите.

По нейни думи въпреки всичко сумата би трябвало да бъде съобразена и с финансовата просветеност на децата, тъй като има деца, на които даже да им дадеш повече пари, знаеш, че те ще спестят остатъка. Самата Адриана споделя, че в никакъв случай не брои остатъка от джобните на своето дете или спестените пари, тъй като желае детето ѝ единствено да се научи да управлява финансите си без да има потребност от нейната интервенция и надзор.

" Ако ги похарич, дано ги харчи. Ако ги загуби – за нейна сметка е. Така се учат уроците “, прибавя тя.

Някои от учениците ѝ идват при нея с думите " Аз по какъв начин да стана богат “ и търсят лесните пари още от деца, други си слагат амбициозни финансови цели и съумяват за 3 месеца да спестят към 800 лева, едно дете даже стартира да се занимава с вложения в акции под надзора на родителите си, а друго даже стартира да прави първи стъпки в бизнеса като пече сладки и ги продава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР