Сигурно не са много тези, които са чували за едно

...
Сигурно не са много тези, които са чували за едно
Коментари Харесай

ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ: Чудото на мегалитните титани край симитлийското с. Мечкул

Сигурно не са доста тези, които са чували за едно закътано в загадъчната Пирин планина селце. То и името му е малко необичайно - Мечкул.

От време оно си е все там - по северозападните скатове на Пирин. Напоследък обаче тук стъпва кракът освен на нашенци, само че и на значително чужденци. Защото за това обитаемо място важи една чувана по целия свят приказка: да отидеш до Рим и да не видиш папата! Какво е общото сред Мечкул и Рим ли? Ами в случай че Рим си има папа, то Мечкул освен има, само че и се гордее със своята неповторима мегалитна комбинация, която води от ден на ден туристи в симитлийското село. Затова е неприемливо да стигнеш до Мечкул, а да не видиш големия скален град, кръстен от локалните хора Пиринският Стоунхендж. Той се намира единствено на 2 километра от обитаемото място и на 15 километра от основния път за Гърция. Някога тук е имало антично римско светилище. Каменният град е свято място, безапелационни са жителите на Мечкул.

История

Преди доста десетилетия е кипял живот в региона, огромно населено място се е простирало под Пирин планина. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища, а по-късно - и турската поща. Край Мечкул е минавал и пътят на виното. Някога е имало плодородни лозови масиви и са се произвеждали големи количества от течния балсам. Днес обаче са непокътнати единствено легендите и приказният скален град. Край тогавашното антично оброчище са ситуирани каменните "гардове ". Тук е фамозният великански престол на Крали Марко, както и фигурите на първоучителите и първоапостолите Кирил и Методий. Много са и като че ли издяланите от човешка ръка облици на животни. Сред тях се отличава каменният масив Чучулигата. Погледите притегля и така наречен провиралище, издълбано в скалите като арка. Представлява кръговиден камък, прикрепян от три други. Под него се промушват хората, с цел да се очистят от зли сили и намерения. Тук е и каменната плоча, запечатала стъпката на Марко Кралевичи.

Предания

“Преданията описват, че в тази околност в миналото са се организирали и дегустации на вино. Креснеското дефиле се вижда като на длан. Река Струма тече под скалния град. Панорамата е прелестна от върха на причудливо подредените като от мисълта на актуален дизайнер великански скали” споделя Христо Димитров, който е някогашен кметски наместник на Мечкул.

Според него в тази околност е бил вторият безоблачен часовник в България след този в остарялата столица Плиска. В река Яна пък са издълбани няколко корита от ярък гранит, те са съвсем като вани, в които се къпели самодивите. По скалните корита няма нито един борд, толкоз добре са измайсторени. Според някои в тях се къпали и тракийските принцеси. На върха на скалната комбинация край параклиса гордо се вее националният трикольор. Пред параклиса има огромен каменен триъгълник, който локалните настояват, че е всевиждащото Божие око.

Съвсем наоколо, на петнадесетина минути път, на юг от параклиса са причудливите каменни фигури на великани. Впечатлява и вековното дърво Липата - то е израснало сред скалите и по този начин се е огънало, че наподобява на огнедишаща ламя.

"Встрани е Богинята Майка, почитана още от най-дълбока античност. Има доста каменни глави, от големите скали гледат съществени лица със смръщени вежди. Една от скалите пък наподобява на голямо щраусово яйце ", твърди някогашният кметски властник. Той и съселяните му имат вяра, че това чудно и свято място може да стане международна туристическа атракция. Защото скалните композиции са величави, прелестни, загадъчни, привлекателни и безконечни. Няма човек, който да е останал безучастен при типа на този в действителност изумителен естествен феномен.

Ванга

През 50-те години на предишния век с дружни старания локалните хора подвигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина - настойник на фамилията, светеца, който сбъдва желанията. "Вековна е традицията жителите на община Симитли да почитат празника на св. Мина. Хората не стопират да се дивят на чудните скални формирания и да се зареждат с положителна сила от античното оброчище”, настояват жителите на Мечкул.

Сред донорите за основаването на дребния храм са хора, чиито родове в миналото са живели по тези места. Той бе издигнат в подножието на величествената Пирин планина. Малцината поданици на симитлийското село Мечкул не жалили труд и средства, с цел да осъществят своята фантазия и възстановят светата обител на свещено от антични времена място. Преди години персонално пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там параклис. Ясновидката показала къде да е - покрай фамозния скален град на титаните.

Обител

"Ванга споделила на жена от селото ни, че на това място би трябвало да даде курбан и ще се излекува. Точно това се случило. Затова тук трябваше да има обител, наречена на свети Мина ", описват в Мечкул. За година и половина светата обител била издигната с труда на десетки доброволци и даренията на стотици хора. Насам идват доста заболели от страната и чужбина. С вяра, че свети Мина ще ги изцери. Палят свещи в храма и се молят за здраве. Светецът е настойник на фамилията, сираците и бездомните, оказва помощ на болните и нуждаещите се. За първи път край скалния град се чул камбанен звън през 2014 година. Това се случило след цели 102 година тишина, защото през 1912 година турците опожарили тогавашния храм. На отсрещния хълм пък е съществувала огромна черква, кръстена на свети оракул Илия. Разрушена е преди два века, по-късно е открита икона на Исус Христос в региона, която се пази в църквата в селото./Телераф/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР