Сигурни сме, че това, което виждате в залата днес, го

...
Сигурни сме, че това, което виждате в залата днес, го
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Има риск средства по Плана за възстановяване да не влязат в бюджета

„ Сигурни сме, че това, което виждате в залата през днешния ден, го виждате за пръв път: двете ръководещи обединения обществено се скараха по най-важния въпрос на страната - бюджета. Грозно и цинично - единият ръководещ сътрудник назова личния си министър от другия ръководещ сътрудник измамник. Делян Добрев сподели, че министър Василев лъже от трибуната. Вътре болшинството да се кара по този метод по най-важния въпрос. Разбира се, тъй като става дума за пари и това по какъв начин да бъдат разпределени ползи и пари “.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада през днешния ден по време на дебата за бюджета на страната за 2023 година


Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че социалистите от няколко седмици предизвестяват за две бомби, заложени в бюджета.


„ Първата е рискът транш по Плана за възобновяване и резистентност да не пристигна до края на годината - риск, който е потвърждаван и от ръководещото болшинство, мисля и господин Василев е изразявал запаси. А тези средства са заложени в приходната част на бюджета. И в случай че не дойдат – няма да има съответните разноски, евентуално това ще се отрази на недостига. Този въпрос обаче е справедлив и зависи от нас – дали ще приемем нужните закони в нужния период, с цел да дойдат тези пари “, уточни Корнелия Нинова.


По думите ѝ вторият риск се крие в това дали средствата от енергийните сдружения ще влязат в бюджета или не. „ Г-н Василев ги е планувал като доход. Но част от ръководещото болшинство като ГЕРБ не желаят те да влязат в общия бюджет или във фонда за сигурност. Което значи, че още една част от приходната част на бюджета да не се извърши - това значи още риск за повишение на недостига “, съобщи Корнелия Нинова и се обърна към ръководещите: „ Значи, в случай че не влезе ПВУ и не влязат тези средства - 3% недостиг и Еврозона ще видите, но различен път. А огромният ви приоритет в този момент и незабавно е влизане в Еврозоната. Евроатлантическото болшинство сами си взривявате огромната цел да влезете в Еврозоната, като си оспорвате 3-процентния недостиг “.


По думите ѝ обаче, вторият резултат - с изключение на растеж в недостига и риск за Еврозоната, както ръководещите я схващат и я желаят, има още един, по-голям риск. „ Ако тези пари не влязат – ще би трябвало да се режат разноски. Като ги няма тези доходи - би трябвало да се режат разноски. И съвсем се сещаме от кое място ще ги режете – несъмнено от заплати, от приходи, от финансови разноски – т.е. от вложения за стопанската система, която би трябвало да е мотор на всички останали процеси. Отнякъде господин Василев ще би трябвало да реже, в случай че тези пари не влязат “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.


Тя се обърна към ръководещите: „ Кой ще страда от тази работа от вашите разправии тук? Коалиция ли сте, не сте ли коалиция, едноръки джентълмени ли сте, какви сте? Спрете! Или се подредете или си ходете, с цел да влезе тази страна в ред “.


Корнелия Нинова бе безапелационна, че от този цирк, който ръководещите показват за следващ път, ще страдат българската стопанска система и българските хора, на които ръководещите ще би трябвало да орежат приходите.
„ Кой ще завоюва? Частните енергийни сдружения. Прав е сътрудника, изказал се преди мен, който сподели – става дума за див лобизъм. То се вижда от Околовръстното какво вършиме - че си гледате частните ползи, че не можете да си наместите порциите на властта и че всичко това го представяте пред целия български народ. Поне имайте доблестта да го обясните “, реагира водачът на Българска социалистическа партия и още веднъж зададе въпроса:
„ Какво става? Министърът на финансите внася оферти тези пари да влязат в бюджета. ГЕРБ ги отхвърлят. Нямате болшинство. Асен Василев споделя: „ Този бюджет не го признавам “, Денков слага под риск държавното управление, споделя, че ще хвърля оставка, Борисов ги събира, сгъва ГЕРБ, сгъва всички останали и споделя: „ Не, ще поддържаме Асен Василев - другояче ще падне държавното управление “. И чуйте за какво – не, с цел да върви стопанската система на България, не, с цел да е положително за българския народ, а с цел да не му падне държавното управление. Защото властта, порциите, имунитета му са най-важни. Ето, това е задачата “.


Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че от една страна стоят власт, порции, имунитет въз основата на всевъзможни взаимни отстъпки, на сделки в стаички, на рязане на ръце на тези, които не се съгласни. „ Къде е Добрев? Щеше да си реже едната ръка, в случай че се съберат с Асен Василев. На цената на всичко това, само че за сметка на кого? На българската стопанска система и на българския народ. Ето това вършиме. И дано всички да са наясно какво се случва в залата – сглобки и сделки за постове власт и пари в ущърб на българския народ. Ето това е бюджетът на държавното управление на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи “, заключи Корнелия Нинова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР