Сигурни сме, че едни от най-любимите ви мебели са ,

...
Сигурни сме, че едни от най-любимите ви мебели са ,
Коментари Харесай

Как да почистим диваните ефективно?

Сигурни сме, че едни от най-любимите ви мебели са, които сте разположили в дневната, домашния офис или трапезарията. Вие седите върху тях, до момента в който гледате телевизия, каните другари на приятни диалози, ползвате ги като място за релакс и защо ли още не.

Но защото ги употребявате 24/7, тези меки мебели се замърсяват много бързо и се питате по какъв начин да ги поддържате чисти, без петна и неприятни миризми.



Как да почистите елементарно и дейно диваните вкъщи?
Преди да пристъпите към почистването би трябвало да погледнете рекомендациите, които е дал производителя. Обикновено те се намират върху етикета на дивана и производителя разказва както типа на материята на дамаската, по този начин и с какви препарати може да се почиства. Никога не подценявайте тази информация, защото тя ще ви каже дали даден разтвор или препарат е подобаващ за тапицерията на вашия диван.

Почистване от прахуляк и косми
Възможно най-бързия и елементарен метод да почистите меката мебел от косми, трохи, прахуляк и други замърсители е като я почиствате най-малко два пъти седмично с домашния апарат за прахосмучене.
Включете уреда, поставете подобаващите плъгини и деликатно почистете целия диван. Обърнете особено внимание на възглавниците и на ръбовете на дивана, защото там най-често се събират по-големи количества прахуляк, косми и трохи. Отстранете възглавниците и почистете добре и основата на дивана.

Премахване на миризми
Ако меката мебел не мирише доста прелестно, използвайте сода за самун. Поръсете целия диван със сода и я оставете да подейства за към 15 - 20 минути. След това я отстранете с домашния апарат за разчистване на.

За да почистите и отстраните миризмите от дивана можете да ползвате и равни количества топла вода и бял оцет (ябълков). Направете разтвора, потопете в него суха, чиста забрадка и минете целия диван с него. Оставете да работи за мъничко, след което забършете тапицерията със суха забрадка.

За стерилизация и премахване на миризми можете да пробвате и с топла вода, в която да добавите 4 - 5 капки масло от чаено дърво.



Отстраняване на петна
Ако по дивана има нечисти участници или петна, можете да ги отстраните по следните способи:

- Направете течен разтвор от равни елементи вода и сода бикарбонат и напръскайте замърсяванията. Щом разтвора попие добре и содата проникне в петната, използвайте твърда четка или четката от прахосмукачката, с цел да ги отстраните. Накрая използвайте суха забрадка, с която да забършете добре дивана.

- Ако петната са по-големи и упорити, в подобаващ съд смесете по една чаена лъжичка препарат за съдове, бял оцет и сода. Към тях прибавете топла вода и разбъркайте. (Разтворът би трябвало да се пени, защото оцета и содата реагират посред си). После нанесете разтвора непосредствено върху петната и оставете да работи 10 - ина минути. След като изсъхне, избършете повърхността с чиста забрадка.

Дълбоко разчистване
За да почистите надълбоко диваните, най-ефективният метод е да употребявате пара. След като почистите меката мебел с уреда за прахосмучене и отстраните трохите, праха и космите от повърхността на дивана, включете парочистачката и почистете добре. Тъй като горещата пара излиза от уреда под налягане, тя (парата) прониква надълбоко в тапицерията и отстранява освен замърсявания и миризми, само че и отстранява акари и всевъзможни други микроорганизми.

За надълбоко разчистване можете да опитате и с течен разтвор от половин литър вода, чаша бял оцет и няколко капки етерично масло от лавандула. Направете разтвора, потопете в него чиста забрадка и минете дивана за него. Този домашно подготвен разтвор има свойството освен да почиства и дезинфекцира в дълбочина, само че и да ароматизира по един доста прелестен и релаксиращ метод дивана.



Вече знаете по какъв начин да почистите диваните в дома и както виждате това не е по никакъв начин мъчно. Но в случай че се страхувате, че няма да се справите добре сами с почистването, постоянно можете да потърсите профилирана компания, която ще почисти и освежи дивана ви бързо и изцяло професионално.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР