Сигурна съм, че поне 13 000 софиянци са били щастливи

...
Сигурна съм, че поне 13 000 софиянци са били щастливи
Коментари Харесай

Лили, ти си съкровището на България!, заяви Кубрат Пулев в поклон пред 13 000 в Арена София

Сигурна съм, че най-малко 13 000 софиянци са били щастливи довечера - в зала " Арена София " те се любуваха на един необикновен концерт на Лили Иванова. 13 000 пяха с Лили. Танцуваха с Лили. Затаяваха мирис с Лили. 

И изригваха във възторзи от песните на Лили.

Час и половина Лили и Публиката ѝ бяха слети в един общ темп на пристрастеност и обич. 

Една завладяваща страст, която остава в душата - и на актьора, и на публиката.

 

За следващ път Лили сподели колосалния си дух и неземния гений.

 

Лили, ти си съкровището на България!, съобщи Кубрат Пулев в бездънен реверанс пред 13 000 в " Арена София ".

 

„ Благодаря ви от цялото си сърце. Искам единствено да ви кажа, че когато преди време имах опция да отпътува и да не се върна, избрах да остана в България и не скърбя. Обичам ви “, сподели най-после Лили, очевидно мощно разчувствана от реакцията на публиката, тъй като тя по принцип съвсем не приказва по време на концертите си. 

 

Но довечера беше друга!

Концертът бе апотеоз на силата на въздействието на една магнетична жена, за която всички суперлативи са казани и отново не са задоволителни.

Защото тя непрестанно изненадва. Феноменалното в нея е, че не стопира да живее на неистови бързи обороти.

Не стопира да се развива, не стопира да изненадва и да въодушевява.

Не стопира да покорява върхове и отново да се катери нагоре. Ненаситна да се съревновава сама със себе си.

И да потвърждава, че за нея времето няма значение. Че единственото значимо в живота е да създаваш, да се раздаваш и да дарявш обич.

Лили е величието на човешкия блян за съвършенство.

 

Едно малко отклоняване - преди концерта пристигнаха при мен две момчета, 17-годишни, фенове на Лили, да ми се похвалят, че са написали стихотворение за нея. Усмихнати, ведри, щастливи, знаят песните ѝ наизуст. Едното учи в Стокхолм - пристигнало в София единствено, с цел да участва на концерта ѝ довечера...

 

Най-голямото и обичано име в българската поп музика изпя 16 песни, които бяха самобитна разходка из цялата й над 60-годишна креативна кариера.

Концертът стартира с най-новото от репортера на Лили – „ Без надзор “, „ Чуй душата ми “, „ Животът “. Последва „ Студ “ – ария от 1989 година, която звучи в нов аранжимент, както и „ Ако спра да обичам “.

След „ Искам те “ залата към този момент беше на крайници и аплодираше непрекъснато „ Този свят е жена “, „ Невероятно “, „ Бурната река “.

След осъществяването на един от най-големите си шлагери от последните 15 години – „ За тебе бях “, Лили сподели: „ Аз попях много, само че да забележим дружно какво ще създадем “. 

Залата това чакаше - изригна на първите акомпанименти на „ Щурче “ - прави  хиляди танцуваха и пееха с Лили.

Същото се повтори и на „ Детелини “, и на „ Панаири “.

Лили пееше и не спираше да танцува.

 

Последваха „ Предупреждение “ и „ Ветрове “ – още една обичана на българите ария, която се връща в концертния репертоар на Лили с ново звучене, със соло цигулка.

 

След всяка ария залата скандираше неистово: " Още, още ".

 

В един миг публиката като че ли искаше да я допре. Пространството пред сцената последователно стартира да се изпълва - изначало с малчугани, след това заприиждаха майките, бащите, бабите. Снимаха, пееха с нея, танцуваха, гледаха я като провидение, изпиваха всеки нейн жест и такт. Плакаха.

Лили сбъдваше сънищата им, даваше воля на фантазиите им. 
 

След бурни овации Лили сервира „ Присъда “- песента с фразата „ Последната ми дума ще е ария “ постави финалната точка на този музикален възторг.

Изненада имаше в края на концерта, когато на сцената се появи Кубрат Пулев, а Лили го показа като „ един доста огромен българин “.

„ Ти си неповторима. Всички присъстващи знаят какъв брой страсти даваш, какъв брой обич, какъв брой благополучие на всички нас, на цяла България. Ти си феномен в българската музика. Ти си неповторима и ще си разреша да приказвам от името на всички – че доста те ценим и доста те обичаме “, сподели очевидно обезпокоен някогашният народен играч.

Освен голям букет от български рози, Лили Иванова получи от Пулев и копие на амфора от златното тракийско богатство.

„ Понеже Лили е едно същинско богатство, Лили това е подарък за теб. Опитах се да взема оригинала, само че защитата е доста сериозна “, пошегува се спортистът.

Концертът беше на извънредно високо професионално равнище. 

Залата - съвършено озвучена, мощният тон като че ли я покри, а гласът на Лили се извисяваше с съвършено извайване на всяка дума и тон. 

 

Екипът на Лили работеше като по часовник. Нито един жест, нито една стъпка не помрачи общия екстаз. 

 

Лили показва почитание към всеки един от музикантите си, на които няколко пъти персонално се поклони.

 

Сред публиката бяха председателт на Народното събрание Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на СОС Георги Георгиев, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, депутатът проф. Костадин Ангелов, някогашният евродепутат Филиз Хюсменова.

 

Концертът на Лили в " Арена София " бе кулминационната точка на Националното турне, почнало на 14 април от родния ѝ град Кубрат.

Днешната ѝ изява е 10 години след първия ѝ концерт в същата зала.

Лили Иванова бе първият български реализатор със независим концерт в „ Арена Армеец “. На 22 ноември 2012 година тя пя пред близо 15 000 души. Това бе първият и единствен до момента случай, в който бяха изкупени билетите даже зад сцената.

И довечера аудитория имаше и на местата зад сцената.

На сцената с Лили бяха Ангел Дюлгеров - китари, цигулка, Огнян Енев - пиано, тромпет, саксофон, Иван Йорданов-Чери - китари, Христо Михалков - бас китара, Орлин Цветанов - цигулка, Росен Ватев - ударни, перкусии, и LaTiDa - беквокали.

 

Турнето на Лили продължи шест месеца, през които тя се качи на сцената на 28 града и изнесе 33 концерта в Разград, Търговище, Ловеч, Враца, Монтана, Козлодуй, Видин, Велико Търново, Габрово, Плевен, Пазарджик, Бургас, Варна, Созопол, Пловдив, Хасково, Ямбол, Сливен, Смолян, Панагюрище, Сандански, Благоевград, Шумен, Русе, Добрич.

Първите 10 концерта от турнето бяха разпродадени за 10 дни.

А след това билетите все не стигаха и не стигаха, та се наложи в някои градове Лили да се върне и още веднъж да се изправи пред публиката.

И отново насита нямаше.

 

Една прочувствена вълна, която заля България от април, а кулминационната точка ѝ бе довечера. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР