Сигурен съм, че случващото се в Александровска и в Лозенец

...
Сигурен съм, че случващото се в Александровска и в Лозенец
Коментари Харесай

Бивш шеф на НЗОК: Злоупотребите разболяват, над 1000 човека очакват трансплантация у нас

" Сигурен съм, че протичащото се в " Александровска " и в " Лозенец " е аналогично и в други лечебни заведения. Причината е в световния модел на политиката от последните 10 години. Усилията бяха ориентирани да се занижава контролът в системата... При ниската успеваемост могат да се осъществят положителни резултати като облаги за избрани хора ". Това сподели пред БНР доктор Дечо Дечев, някогашен началник на НЗОК. 

Той изрази убеденост, че ще излязат данни за лечебни заведения, които за Covid пациенти са писани други диагнози.

" Най-ценното е, че екипът на служебния кабинет въпреки и за три месеца демонстрира радикално друг взор върху метода, по който би трябвало да продължи да се ръководи системата. Те демонстрират, че няма да се толерират управления на лечебни заведения, които са съдействали до финансова загуба, няма да се толерират практики, в които изпълнителните шефове работят за персонални изгоди ".

С коментар по тематиката в предаването " Хоризонт за вас " се включи и Евгени Георгиев, почетен ръководител на Алианса на трансплантираните и оперираните. Той е един от първите трансплантирани пациенти у нас.

" При нас през годините се наблюдаваше - българи, които чакаха бъбрек, трябваше да вървят в Турция, да вземем за пример. Това не е обикновено, в случай че имаме толкоз лечебни заведения, в които се вършат трансплантации. Отгоре до долу нещата в опазването на здравето не са добре ".

Той заяви, че през предходната година четири органа са дадени на пациенти в страни от Европа. " Не били направени протоколи за трансплантации. Тази година трансплантациите се броят на пръсти, сърдечни нямаме ".

Георгиев акцентира, че единствено от две места в страната се изпращат органи за трансплантация.

" От Варна и от Велико Търново. Най-големите лечебни заведения, които би трябвало да дават два-три пъти повече, не излъчват. Едната от аргументите е, че координаторите не са заинтригувани да подават органи... 1100 индивида чакат у нас за трансплантация ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР