Сигурен съм, че мнозина от вас, които трупат житейски и

...
Сигурен съм, че мнозина от вас, които трупат житейски и
Коментари Харесай

Opeth в Пловдив: Космическа одисея, която трябва да влезе в ...

Сигурен съм, че мнозина от вас, които натрупат житейски и музикален опит през годините с посещаване на концерти, непрекъснато си вършат мислено ранглиста с това кое от събитията ще заеме челното място в сърцето им. Съвсем естествено титулярът се трансформира, сменен от различен, който е подарил мечтаната палитра от страсти. И по този начин до безспир. Снощи обаче, с помощта на шведска мощна интервенция, разпоредбите на " играта " се трансформираха. Да, става въпрос за виртуозите Opeth, чиито свръхумения огъват нотите по собствен облик и сходство със забележителна лекост. Без подозрение, този концерт, обхванат от меката магична мантия на Античния спектакъл, прекатурва меломанската ранглиста и се заковава като мощен метъл риф на първото място. Не за ден или година, а до момента в който свят светува.



Мегашоуто на Opeth бе толкоз предстоящо, че даже и откакто златният миг настъпи върлите почитатели се ощипваха, с цел да ревизират дали не става въпрос за прелестен сън. Но да стартираме от самото изначало. 







Публиката завладя региона към Античния спектакъл минути преди 19 часа. Един по един всеки зае мястото си и се подготви за оня момент, който милионите книги за позитивизма посочват като " единствен връх в човешкия живот ". 





Завихрянето на бурята във вътрешната галактика на присъстващите бе поверено на исландците от The Vintage Caravan. Огън и жупел превзеха сцената и единствено едно парче бе изцяло задоволително, с цел да отвори кутията на Пандора. Оттам насетне всичко стана като по учебник - мощни китари, куфеене, възторг и исландски манталитет. Бандата несъмнено се очарова от първия си досег с пловдивската аудитория. Двупосочната връзка бе повече от явна и съм уверен, че най-малко половината метъли прибавиха The Vintage Caravan към листата с групи, на които ще дадат късмет   и ще ги дефинират като любимци за мощните им чувства в света на музиката. 



















Точно в 21 часа задуха мощен шведски вятър. Климатът радикално се промени и доближи стойности, които оставиха метеоролозите с отворена уста. Все отново става въпрос за неповторимо климатично събитие, което и ветераните в специалността не помнят. Opeth безусловно изригнаха като вулкан на сцената, а горещата музикална лава стигна до всеки сантиметър на Античния спектакъл.







В този магически момент осъзнах, че Opeth са онази мъждукаща лампа в непрогледния мрак, която всички интензивно търсим и от която обезверено се нуждаем, с цел да се спасим от тежките окови на всекидневието. Фронтменът Микаел Окерфелд приветства феновете на качествения метъл и съобщи, че е извънредно благополучен да бъде в античния Пловдив за повторно. Спомни си за предходното присъединяване на групата в града под тепетата дружно със симфоничния оркестър и още веднъж благодари на всички музиканти магьосници, съдействали за незабравимото прекарване тогава. След това не изгуби и нито секунда, с цел да надмине онази приказка с нова, с още по-невероятен край. Сетлистът на бандата построи непреклонен мост сред предишното и сегашното, като изрови остарели и нарисува доста нови мемоари.













Opeth предложения публиката на невероятна разходка през годините и обособените глави в творчеството си. От сцената прозвучаха части от последния албум   " In Cauda Venenum ", по този начин и от други, намерили място в златните сбирки на почитателите. Така незабелязано изминаха два часа и 11 песни, които извънредно професионално натиснаха верния бутон в човешката душа. Онзи бутон, които те катапултира в Космоса и ти летиш, докосваш и поздравяваш звездите, в който яхаш комети и разместваш планети.









Взривоопасната галактическа авантюра, в която близо 3000 души станаха основни герои, потвърди единствено едно. Шведите са астронавтите в музиката. Те са първите, които кацат на яркогреещата луна в човешката вселена и оставят неизлечими следи. Те са първите, които разкриват изцяло слънчевата система от ноти и с помощта на тях рисуват като с четка непознати до този миг звезди и планети. 





" И аз ви обичам! ", отговори Микаел на нестихващите овации. Връзката сред Opeth и публиката съзря дотолкоз за два часа, че всички изживяха раздялата в пъти по-тежко. Фронтменът на бандата не спря да се майтапи и в това време с това да се изповядва. Да, самият той посочи, че не е първа младост и че афтърпарти не влиза в проектите му. " Вече сме остарели. Ще се приберем. Ще гледаме телевизия. Ще пием чаша чай ", сподели Микаел. Е, в случай че мислите, че сте прекомерно остарели за галактическа епопея, грешите. Явно чашата чай носи онази мощ, която никоя друга тайфа в света не има.  Майсторството, опитът и възприятията, която всяка една комбинация носи на гърба си, нямат аналог. И неопровержимо доказателство за това беше точно концертът феномен в града под тепетата. Opeth написаха нова история, която би трябвало да влезе в учебниците и да се учи като христоматиен образец за съвършенство в съвършенството, за сън в съня, за класа на класата.





Концертът на шведите подсети ясно и за още нещо. За да си номер едно не е нужно да си като останалите и да вървиш по течението, тъй като по този начин е по-лесно. Напротив. Точно против вятъра и назад на часовниковата стрелка се ражда ексцентричното. Онова, което провокира обич от пръв взор и я държи до момента в който сърцето бие.

Танцът на сетивата, на който Opeth ни поканиха и за дадоха темп, към момента ни държи. Да, концертът завърши, само че постоянно можем да пием по чаша чай и да връщаме отново там - към думите на Микаел, към брилянтния театър, към дългочаканото чудо, към магията, която ще остане красива загадка.

Ето и цялостният сетлист на бандата, който  прозвуча на Античния спектакъл:

1. Svekets prins
2. Demon of the Fall
3. The Leper Affinity
4. Reverie/Harlequin Forest
5. Nepenthe
6. Hope Leaves
7. Moon Above, Sun Below
8. The Lotus Eater
9. Allting tar slut
10. Sorceress
11. Deliverance

фотоси от Наташа Манева и от Атанас Кънев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР