Сигурен съм, че година и половина преди края на мандата

...
Сигурен съм, че година и половина преди края на мандата
Коментари Харесай

Петър Витанов: Не е добър сигнал да предоставим избора на български еврокомисар на председателя на ЕК

„ Сигурен съм, че година и половина преди края на мандата на Европейската комисия, българската кандидатура можеше да бъде наложена елементарно в Европейския парламент. Ситуацията с две кандидатури не е невиждана. И в Ирландия се случи нещо сходно, което не значи, че това е добър вид. Другият проблем е ресорът. Може би не трябваше да приказваме толкоз доста за личностите, що се касае за портфолиото на българския еврокомисар “, сподели още евродепутатът.

 

Според него има огромна възможност България да получи различен сектор, тъй като този на Мария Габриел към този момент беше разпределен сред двама от заместник-председателите на Комисията – Маргаритис Схинас и Маргрете Вестагер.

 

„ Колкото до самите кандидатури, аз познавам и двамата, те имат управнически опит. На този стадий по-избираема ми се вижда Илияна Иванова, която пасва към заложения от Брюксел профил – дама, представител на ЕНП. А и наподобява, че е по-вероятно да е представител на ГЕРБ поради свръхконцентрацията на власт у ПП-ДБ, която даже не е спечелила изборите “, разяснява още Витанов.

 

Последните политически събития ни оставят с усещане, че се търси място на избрани партийни функционери, а не се мисли кой какво може да свърши, е мнението на евродепутата.

 

Петър Витанов е уверен, че последните събития в българската прокуратура ще намерят отражение в годишния отчет за върховенството на закона.

 

„ Присъствието на Иван Гешев предходната седмица в Страсбург и неговото чуване приказва за това, че въпросът ще попадне в отчета. От друга страна има индикации, че България ще влезе в Шенген, като се правят оценка позитивно напъните на последните няколко държавни управления за правосъдната промяна. Очаквам този въпрос да се реши до края на есента или началото на идната година “, сподели още той.

 

Според Витанов не би трябвало да се слага на второстепенно място оценката на българските жители за правосъдната система, тъй като те са тези, които се директно наранени от метода, по който тя действа.

 

„ Важно е по какъв начин правосъдната промяна отеква в българското общество. Мисля, че всеки един елементарен жител, който наблюдава 15-часовото съвещание на Висш съдебен съвет, се убеди, че той не е самостоятелен орган, нещо, за което алармирахме години наред. За страдание Висш съдебен съвет е на ръчно ръководство на един или двама политици “, установи социалистът.

 

Петър Витанов не е оптимист, че Българска социалистическа партия ще успее да натрупа политически позитиви като съпротива.

 

„ Българска социалистическа партия не може да извлече никакъв политически дял до момента в който някои тамагочита се упражняват на гърба на една 130-годишна партия “, приключи социалистът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР