Сигурен балотаж за столицата, където най-голямата интрига ще е срещу

...
Сигурен балотаж за столицата, където най-голямата интрига ще е срещу
Коментари Харесай

Три агенции слагат Хекимян и Григорова на косъм за второто място, Терзиев води с 3-9%


Сигурен балотаж за столицата, където най-голямата конспирация ще е против кого ще се изправи претендентът на локалната коалиция “Продължаваме смяната ” - “Демократична България - “Спаси София ” Васил Терзиев, чиято поддръжка варира сред 24 и 32%. Това демонстрират резултатите на три социологически организации, които изнесоха резултати в границите на последната седмица.

Според тях разликата сред кандидатите за второто място Антон Хекимян и Ваня Григорова е сред 1 и 3%.

Според “Алфа рисърч ”  деклариралите, че ще гласоподават за Васил Терзиев са 29,8% - с близо 9% пред Антон Хекимян (21,1%).

Плътно зад някогашния публицист в границите на статистическата неточност се подрежда претендентът на МК “БСП за България ” Ваня Григорова с 20,2%, сочат данните на “Алфа рисърч ”.
 
Голямата разлика сред Терзиев и Хекимян се записва и от изследването на Центъра за разбори и маркетинг  (ЦАМ), който регистрира 32,6% поддръжка за претендента на ПП-ДБ-СС - с над 8% разлика сред втория Хекимян (23,4%). Данните на ЦАМ показват по-голяма разлика сред него и Ваня Григорова, която получава 19,5% поддръжка.

Не такава е обстановката при проучването на агенция “Медиана ”,  съгласно което някогашната синдикалистка е на косъм пред Антон Хекимян.

Според тези данни поддръжката за Григорова е 22,2% против 21,4% за Хекимян. А на челното място още веднъж е Васил Терзиев, този път с не толкоз огромна разлика - 24,8%.

Според “Медиана ” изправят ли се на втори тур Терзиев и Хекимян, разликата сред тях е към 5% в интерес на претендента на ПП-ДБ.

При балотаж между Григорова и Хекимян или между нея и Терзиев ситуацията ще е фотофиниш.

Ако се изправи против претендента на ПП-ДБ- Секретен сътрудник на втори тур, Григорова би получила 49,2% против 50,8% за Терзиев. Същата е обстановката, в случай че на балотаж кандидат-кметицата (49,3%) се яви против Хекимян (50,7%).

Данните на Центъра за разбори и маркетинг обаче записват двойна разлика сред Терзиев и Григорова на евентуален втори тур - 60,3% против 33,1%. Голяма би била и разликата, в случай че на балотаж се класира претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян, който би получил 38,3%, против 54,8% за Терзиев съгласно ЦАМ. И трите организации регистрират около 9-10% разлика между третото място и кандидата на  “Възраждане ”.

Деян Николов, който получава сред 9 и 13% поддръжка, следван с над 5% разлика или от Вили Лилков от коалиция КОД, или Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ. Подкрепата за претендентите на Вътрешна македонска революционна организация и “Български напредък ” - Карлос Контрера и Виолета Комитова варира сред 1 и 2%.

Положението при избора за общински съветници повтаря картината на вота за кмет. Но има някои особености. Според Геновева Петрова от “Алфа рисърч ” за Васил Терзиев и Антон Хекимян поддръжката е по-слаба, в сравнение с за общинската листа на политическите сили, които са ги издигнали.

Обратно - претенденти с по-висока поддръжка спрямо листата на МК “БСП за България ” и на КОД за общинари, са надлежно Ваня Григорова и Вили Лилков. (Виж 14-а и 15-а стр.).

Избирателната интензивност на локалния избор се чака да бъде по-висока от последните парламентарни избори - сред 40 и 50%.

На първия тур на предходните локални избори в София гласоподаваха 455 936 души - 42.82%. (24часа)

Според “Маркет Линкс ” и  “Алфа рисърч ”: сегашните кметове на Русе, Перник, Варна водят в конкуренцията

Според изследване на “Маркет линкс ”, данните от които бяха изнесени на 17 октомври, във Варна главният въпрос е против кого ще се изправи на балотаж любимецът и сегашен кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ, който се бори за трети мандат и събира 26% поддръжка. Основните му кандидати са Коста Стоянов от “Възраждане ” със 17%, а компактно зад него е Благомир Коцев от ПП-ДБ (15%). С разлика от 5% на четвърто място се класира претендентът на Българска социалистическа партия Павел Раличков, а подкрепеният от “Има подобен народ ” Ивайло Костадинов събира 2%, сочат данните на социологическата организация.

И в Русе актуалният кмет Пенчо Милков се бори за преизбиране. Според изследване на “Алфа рисърч ”, оповестено преди 3 дни, с 29,8% поддръжка той води безапелационно пред втория в конкуренцията - Иван Иванов от ГЕРБ (16,5%), а зад него е претендентът на локалната коалиция “Партия на районите ” - Искрен Веселинов, с 14,4%. Издигнатата от ПП-ДБ Рена Стефанова записва поддръжка от 13,2%.
 
Пак съгласно “Алфа рисърч ” издигнатият на предишния локален избор от Българска социалистическа партия, а този път от локална коалиция и подсилен от ГЕРБ кмет Станислав Владимиров може да завоюва още на първи тур, сочат данните на “Алфа рисърч ”. Вотът за актуалният кмет се чака да е 63,1%, а с огромна разлика зад него се подрежда претендентът на “Възраждане ” Радослав Червенков със 12,8%.

Последните данни, изнесени за Пловдив, са отпреди 18-20 дни. Проучване на “Алфа рисърч ”, приключило на 5 октомври, сподели, че тогава за издигнатия от ГЕРБ Костадин Димитров са декларирали че ще гласоподават 30,1%, следван от Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 24,6%. А изследване на “Маркет Линкс ”, приключило на 8 октомври сподели 35% за Костадин Димитров и 29% за Ивайло Старибратов. Вероятно обаче от този момент в настройките на гласоподавателите са настъпили промени в една или друга посока.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР