Сигурен балотаж между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов

...
Сигурен балотаж между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов
Коментари Харесай

Алфа рисърч за вота в Пловдив: Костадин Димитров от ГЕРБ води с 5,5 % пред Ивайло Старибратов от ПП-ДБ

Сигурен балотаж сред Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от коалиция ПП-ДБ и относително висока изборна интензивност на локалния избор на 29 октомври в Пловдив, предвижда социологическата организация Алфа рисърч.
 
В представително за пълнолетното население на община Пловдив изследване, осъществено в интервала 29 септември – 5 октомври 2023г., организация Алфа Рисърч обрисува главните трендове на старта на предизборната акция. Проучването е по поръчка на " Под тепето ". 
 
Надпреварата за кмет и общински съветници в Пловдив се обрисува мощно оспорвана. Има висока верояност за балотаж и мощна конкуренция за локалния парламент, сочат електоралните настройки на твърдо решилите да гласоподават.
 
Първите две места предстоящо заемат кандидадите на водещите политически сили - ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ).
Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров влиза в конкуренцията с поддръжката на 30.1% от твърдо решилите да гласоподават, а номинираният от ПП-ДБ Ивайло Старибратов - с 24.6%.
 
Следващите трима кандидати за кметското място започват с близки между тях позиции: Славчо Атанасов ( " Съединени за Пловдив " ) – 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) – 8.9%, Костадин Палазов (БСП) – 8.2%. По-ниска към този момент е поддръжката за претендента на " ИТН " Станислав Балабанов (5.3%).
 
Плодивчани чакат  бързо усъвършенстване на инфраструктурата и преобразяване на Пловдив в един по-благоустроен град. Сред 10-те най-чувствителни проблеми на града под тепетата се подреждат: положението на улиците и тротоарите (53%); на парковете и местата за отдих (43%); усъвършенстване на чистотата и сметосъбирането (42%); решение на проблемите с паркирането (39%); облагородяване на междублоковите пространства (36%); модернизиране на градския превоз и обезпечаване на по-добри транспортни връзки (28%); сигурност и публичен ред (26%).
 
Очаква се по-висока изборна интензивност от тази на предварителните парламентарни избори през април. 45% от интервюираните декларират твърдо желание да гласоподават, 27% още се двоумят, а 28%, най-вече най-младите, не считат въобще да отидат до урните.
 
Социологическата организация регистрира по-слаб интерес към изборите за Общински съвет. Около 1/5 от решилите да гласоподават към момента не са избрали коя листа да поддържат, или имат желание да дадат гласа си само за кмет.
 
 Електорални настройки в Пловдив за Общински съвет Електорални настройки в Пловдив за Общински съвет Източник: Алфа Рисърч
Според Алфа рисърч следва да се види дали преференциите ще вдигнат вота за общинските листи, само че все още картината на идващия локален парламент е прекомерно несигурна. Относително ясно е, че той ще е също по този начин фрагментиран, както до момента и нито една политическа мощ няма да има болшинство в него, отбелязва организацията.
 
Ето по какъв начин се подреждат общинските съветници съгласно изследването: ГЕРБ  са първи (26.6%), следвани от ПП-ДБ (23.7%), Възраждане (9.2%), Българска социалистическа партия (7.8%). Останалите обединения към този момент получават с по-ниска поддръжка от излъчените от тях претенденти: Има Такъв Народ – 4.1%, " Съединени за Пловдив " – 3.3%, " Свобода " – 2%, Движение за права и свободи – 1%, " Глас национален " – 0.9%.
 
Както на предходни локални избори, по този начин и в този момент, Пловдив се обрисува като общината с едни от най-ярките и оспорвани кметски напредвари. Електоралните настройки на гласоподавателите на старта на актуалната акция демонстрират, че водещите национални партии и техните претенденти ще водят оспорвано съревнование както между тях, по този начин и със мощни локални представители. Което обрисува поредна остра борба и конспирация до преброяването на последните бюлетини, предвижда организация Алфа рисърч.
 
Настоящото проучване е извършено в интервала 29 септември – 5 октомври 2023г. от Алфа Рисърч, по поръчка на " Под тепето " (podtepeto.com). Проучването е извършено измежду 802 пълнолетни поданици на община Пловдив. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица. Алфа Рисърч и " Под тепето " не носят отговорност за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР