Сигнали за проблеми с издаването на сертификата за преболедувалите коронавирус

...
Сигнали за проблеми с издаването на сертификата за преболедувалите коронавирус
Коментари Харесай

Защо преболедували два пъти COVID-19 не могат да получат зелен сертификат?

Сигнали за проблеми с издаването на документа за преболедувалите ковид два пъти, оповестява БТВ

Всеки с позитивен тест - без значение дали е за първи или за повторно, се смята за инфектиран с COVID-19. И предстои на наложителна 14-дневна карантина.

Оказва се обаче, че системата не генерира документът за второто боледуване, въпреки че няма софтуерни спънки за това.

Миналият ноември фамилията на Йордан Златев се сблъсква с Коронавирус -19. Година по-късно се заразяват още веднъж. Тъй като не се е тествал първия път, Йордан в този момент съумява да си извади документ, че е боледувал. Съпругата му обаче се оказва в патова обстановка.

„ При опит да извадим подобен документ, се оказа, че на жена ми не може да бъде изваден. Когато тя си направи втория позитивен тест, се оказа, че в системата е публикуван подобен, само че с от дълго време изминал период. Наличието на този документ попречва издаването на такова уверение за боледуване “, изяснява Йордан.

Той се свързва с институциите, само че въпросът остава забранен.

Още преди 10 дни - здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че е осведомен с казуса, и се работи по решаването му.

Времето, което е належащо за конфигурация на системата, е два работни дни след приемане на публична поръчка от Министерство на здравеопазването, което е притежател на Националната здравно-информационна система.

От отрасловото ведомство обявиха, че се работи за издаване на подобен документ, който обаче би трябвало първо да се утвърди от здравния министър. Като наново инфектирани с COVID-19 в системата все още са регистрирани близо 1700 души.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР